Članovi Udruge Samoborska češnofka su u ponedjeljak, 24. ožujka, uz potporu Grada Samobora i Zagrebačke županije, organizirali stručan posjet mesarskoj proizvodnji Tallian u Oberwartu i tvornici šunke i pršuta Vulcano u Auersbachu u Austriji.
Obiteljska mesarska proizvodnja Tallian u vlasništu je gradišćanskih Hrvata, a već treću generaciju bavi se mesarskom proizvodnjom – od klaonice, prerade do samog plasmana u vlastitoj mesnici u centru Oberwarta. Njihova proizvodnja otpada na 50 % narezaka, 25 % svježeg mesa i 25 % termički pripremljenih proizvoda. Članovi samoborske Udruge pohvalili su jednostavnost prerade i ponude, kako su istaknuli, bez mnogo dodatnih uvjeta koji im se nameću u Hrvatskoj.
U Auersbachu su se upoznali s proizvodnjom od tehnike prerade do zrenja šunki. U stručno vođenom obilasku upoznali su se s pričom o nastanku “Vulcano šunke”, pasminom svinja i njihovom ishranom. Obišli su štale i mjesta gdje šunke dozrijevaju u idealnim uvjetima 36 mjeseci.