Samoborska udruga Etno fletno pravi je muzej u živom obliku sa svojim prezentacijama raznih tradicijskih običaja i vrijednosti. Kako njezine članice i članovi sami kažu, “da ne zgine ono kaj je od starine”, brinu se od prilike do prilike, odnosno od manifestacije do manifestacije, a jedna od tih su i “Žetvene svečanosti” s prikazom starinskog načina žetve i običaja koju su je pratili. Svoj 13. prikaz žetve upriličili su jučer poslijepodne, ovaj put u Dubravi Samoborskoj, kod obitelji Marije Rešetar u Gornjoj Dubravi.
-S ponosom moram reći da su svi članovi obitelji Rešetar i naši članovi – istaknula je predsjednica Udruge Etno fletno Marija Lindić. Dodala je da je žito već jako zrelo i da se bude, “kak se to po domači veli lako zmlatilo”. Marija Lindić još je naglasila da joj je posebno drago što su im se pridužile i dvije zaprešićke udruge s kojima surađuju.
Predsjednica udruge Etno fletno zahvalila je Gradu Samoboru na podršci, koja bi, smatra, i financijski morala biti veća i jača, ali, kako dodaje, ljubav prema ovome što Udruga radi i što je organizacijski vrlo zahtjevno, prevlada, pa se sve nekako i odradi.
Na naše zapažanje da su “puce i dalje fest fletne” Marija Lindić kaže da jesu, da se, iako u godinama, još ne daju, ali imaju iskustvo koje se jako dobro sjedinjuje sa snagom koju imaju mlađe članice i članovi.
Dosadašnje “Žetvene svečanosti” uglavnom su se odvijale u nizinskom samoborskom kraju, a sada se zakoračilo i prema bregima jer i tamo još ima polja na kojima se uzgajaju žitarice. -Promijenili smo tri ledine, kišovito vrijeme i te kako je ove godine utjecalo na urod, žito je teško bilo dobiti k rukama, a zbog terena želo se i malo opreznije, stojeći i jednoj nozi – napomenula je Marija Lindić.
Težaci su do ledine došli s muzikašima, uz crkvene pjesme, moleći Boga za pomoć pri radu, od pokošenog radili snopiće i vezali pšenicu. Priređena je i užina s domaćom hranom i pićem za sve težake.
Marija Lindić je zaključila da cilj Udruge Etno fletno nije pozivanje da se ponovno žanje na srp i kosu već da se podsjeti starije, a mlađe upozna s veseljem s kojim se iščekivala žetva, pa prvo brašno, prvi tenki kolač ili zlevanka od njega. -S mladima zato neprestano i odrađujemo edukativne i kulinarske radionice, a želja nam je da složimo i neku etno sobicu u koju bismo smjestili dio onoga što posjedujemo od starine – rekla je na kraju predsjednica Udruge Etno fletno Marija Lindić.
Uime Zagrebačke županije sve je s velikim veseljem pozdravila predsjednica županijske skupštine Martina Glasnović. -Udruga Etno fletno sa svojim djelovanjem, punim entuzijazma, nije značajna samo za Samobor već i za cijelu Županiju – rekla je Glasnović naglašavajući da je dodana vrijednost njihovog rada prezentacija tradicije, vještina i običaja na samom terenu, poput ove žetvene svečanosti, čime potvrđuju i smisao postojanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ukazuju na značaj zemlje koja nam dalje život. -Čovjek koji je samoopskrban, bar u jednom dijelu, ima i samostalnost jer gladan čovjek ne može biti samostalan – rekla je još Martina Glasnović i pozvala sve udruge da se prijave na županijske natječaje i njihove poticaje.
Uime Grada Samobora, potpredsjednica Gradskog vijeća Zvjezdana Sečen, rekla je da je izrazito ponosna i vesela kad vidi članice i članove Udruge Etno fletno koji su čuvari dobrog duha i osjećaja starog Samobora i okolice, koja se također sve više urbanizira. -Oni su živi spomenik podsjećanja na prošlost, koju treba sačuvati i za budućnost. A da će tako biti, smatra Zvjezdana Sečen, garancija je i njihov pomladak.
Iz resornog odjela gradske uprave na ovoj svečanosti bili su i njegov pročelnik Hrvoje Frankić sa zamjenikom Krunoslavom Znikom, koji Etno fletno prate od prvog dana.
Nakon povratka na imanje obitelji Rešetar svima se kratko obratio i gazda, ujedno i predsjednik Mjesnog odbora Dubrava Samoborska, Petar Rešetar, a prije nastavka fešte, okupljene, njihov rad i njegove plodove, uz molitvu blagoslovio samoborski župni vikar Marko Nimac.