Večer bosanskih pita, tradicionalno godišnje događanje koje se održava u organizaciji Prstenova Ogranka Sveta Nedelja, okupila je sinoć u prostorijama svetonedeljske turističke zajednice brojne članove i prijatelje Prstena.
Predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka zahvalio je Turističkoj zajednici Svete Nedelje i direktorici Renati Vlahović na ponovnom gostoprimstvu te gradonačelniku Dariu Zurovcu na dobroj suradnji, kao i djelatnicima Sanatorija Ćorluka na potpori u organizaciji događanja svetonedeljskog ogranka Prstena. Posebnu zahvalu uputio je članicama Prstenova Kluba žena i svim vrijednim prstenovkama koje su pripremile različite vrste pita.
-Večer bosanskih pita organiziramo već više godina jer je jedan od ciljeva Udruge Prsten očuvanje tradicije pa je ovo naš doprinos tome, naša tradicija koju smo donijeli iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, iz naših zavičaja, i održavamo je i danas – rekao je Ćorluka.
Okupljene je pozdravio i predsjednik Udruge Prsten Pavo Zubak, koji je također zahvalio svima koji njeguju tradiciju i običaje svojih zavičaja i na taj način pridonose promociji Prstena i krajeva iz kojih potječu, a posebno je pohvalio vrijedne članove Ogranka Sveta Nedelja. -Kao što se uvijek pitamo je li pita jelo ili kolač, to ni danas ne znamo precizno odrediti, ali znamo da je to tradicijsko jelo koje nas je othranilo i koje nam pripremaju generacije naših baka i mama te se nadamo da će se ta tradicija prenijeti i na našu djecu i unuke – poručio je Zubak.
U ime domaćina okupljene je pozdravila članica Prstena Petra Jozipović, a posebne pozdrave uputila je načelniku Općine Stupnik Bruni Perkoviću i predsjedniku riječke podružnice Prstena Krunoslavu Kapetanoviću.
Na ovogodišnjoj Večeri bosanskih pita moglo se kušati na desetke vrsta pita i bureka iz krajeva Bosne i Hercegovine, pripremljenih s različitim nadjevima. Među njima su bile sarajevska i ramska krumpiruša, posavska i derventska sirnica, livanjski i usorski burek, gučogorska zeljanica, žepački i tuzlanski miješani burek te jajuša. Bilo je više vrsta slatkih pita od jabuka i višanja te ponešto zagorskih specijaliteta pa i dalmatinske fritule, nazdravljalo se domaćom rakijom, a za još bolji ugođaj pobrinuo se harmonikaš Siniša Kuprešak pa se i zapjevalo i kolo zaigralo, kako to već i priliči kad se okupe prstenovci.
Ove je godine uz pite predstavljen i plehanski mlin, mlinski kamen kao dio tradicije Bosanske Posavine. Na videozidu je prikazana prezentacija rada mlina, a član Ogranka Ivica Bratić u usorskoj narodnoj nošnji pokazao je kako radi mlinski kamen i melje kukuruzno brašno, koje su na kraju domaćini darovali svojim gostima.