Ove bi godine, najvjerojatnije potkraj ožujka, mogla zaživjeti suradnja i razmjena učenika samoborske Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole i Komore za malu industriju i obrtništvo iz francuske regije Okcitanije i jednog od njezinih 15 Centara za obrazovanje od kojih svaki ima od 700 do 1000 učenika. Danas su, naime, u posjet ETUŠ-u i njegovoj ravnateljici Mirjani Kroflin, došli predstavnici francuskog grada Tarbesa, na rubu Pirineja, nedaleko od Lourdesa u cilju prvih razgovora o mogućoj razmjeni učenika iz područja ugostiteljstva.
To su Karine Nouvet-Marie, koordinatorica programa ERASMUS+ već navedene Komore i David Bousquau, profesor kuharstva. Posrednik u tim kontaktima Samoborac je Zdravko Cerovečki, koji godinama živi i radi u Francuskoj te vodi Udrugu Croatie-Occitanie u Toulouseu.
Njegova je veza, pak, aktualni predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić, koji je godinama bio tajnik Hrvatske obrtničke komore i Obrtničke komore Zagreb te tajnik Saveza udruženja hrvatskih obrtnika. -Ovo nije naše prvo povezivanje jer smo posljednjih 15 godina za druge struke, metalo-prerađivačku, recimo, već realizirali srodne projekte, ali sada prvi put to pokušavamo u Samoboru – rekao je Miran Šoić.
Okcitanija je jedna od 13 francuskih regija na jugozapadu zemlje s oko 6 milijuna stanovnika, 15 centara za obrazovanje, 180 tisuća obrtničkih i malih poduzeća, 400 tisuća zaposlenih, a 8500 učenika godišnje je u statusu radnog odnosa, ali i školske nastave. Gosti iz Francuske s tim su upoznali svoje domaćine, objasnili kako funkcioniraju i kakvu moguću suradnju u okviru mobilnosti ERASMUS+ programa nude te kako bi do razmjene učenika moglo doći. Pritom se razgovarlo i o rješavanju mogućih administrativnih prepreka jer francuskim učenicima sudjelovanje u ERASMUSU moraju odobriti njihovi poslodavci.
Domaćini su goste upoznali s funkcioniranjem hrvatskog obrazovnog sustava i posebno radom samoborske Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole te njezinim povezivanjem s ovdašnjim obrtnicima. Ponuđeni su im i konkretni oblici suradnje sa samoborskom školom za koje samo treba pronaći “modus operandi”, odnosno način provedbe. Francuzima će biti omogućen i posjet Obrtničkoj komori Zagreb gdje će moći sagledati i te, kao i mnoge druge mogućnosti provedbe projekta, a obići će i neke ovdašnje te istarske i zagorske hotelijerske i ugostiteljske objekte.
-Cilj ovog našeg dolaska u prvom je redu upoznavanje s potencijalnim partnerima u projektu, a nakon toga priprema projekta sa samoborskom i nekim drugim hrvatskim školama te ostvarenje suradnje koja može trajati neko dulje vrijeme – rekla je Karine Nouvet-Marie.
-Drago mi je da je za ovaj projekt izabrana baš naša škola, koja ugostiteljstvo povezuje i s turizmom, pa je vjerojatno i to bio jedan od razloga prepoznavanja – rekla je Mirjana Kroflin – vjerujući da će se u okviru mobilnosti i naši i francuski učenici puno moći naučiti i biti zadovoljni. Dodala je da su mnogi izrazi koji se koriste u kulinarstvu francuski ili francuskog porijekla koje samoborski učenici dobro poznaju i ustvrdila da između Hrvatske i Francuske ima i dosta gastronomskih sličnosti.
-Suradnja bi mogla biti plodna jer je francuska gastronomija na visokoj razini i poznata cijelom svijetu što može biti vrlo zanimljivo hrvatskim ugostiteljskim školama da razmijene iskustva sa srodnim školama u Francuskoj jer takvih razmjena do sada nije bilo puno – zaključio je Zdravko Cerovečki.