Iza nas je još jedna, izrazito uspješno organizirana, manifestacija Dana Rudarske greblice, i to 36. po redu. Bila je to, kao što su posjetitelji već i navikli, proslava za oči, uši i nepce. Sve je počelo u subotu u bajkovitom prirodnom okruženju, na prostoru ispred rudnika Sveta Barbara u Rudama gdje su u poslijepodnevnim satima održani tradicionalni gastro susreti. Za titulu najboljih nadmetalo se 5 gastro posada, sastavljenih od kuhara amatera iz Dobrovoljnih vatrogasnih društava Buzet, Komiža, Drniš, Zasadbreg i Rude. Nakon kušanja svih pripremljenih specijaliteta ocjenivački sud u kojem su bili poznati blogeri Vedran i Mihaela Bošković, te jedna od pobjednica kulinarskog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj” Franka Radić, odlučio je da su najukusnije jelo pripremili momci iz Buzeta!

Drugo mjesto pripalo je gastro ekipi iz Komiže, treći su bili raspjevani kuhari iz Drniša, dok su četvrto mjesto podijelili vatrogasci iz Zasadbrega i domaćini Rudari.
Gosti iz Buzeta, Komiže, Drniša i Zasadbrega okušali su se i u prirpremi greblice pod budnim okom majstorice Renate Lehpamer, i bez obzira što su to radili prvi puta u životu, obavili su izvrstan posao, pa ravnopravno podijelili prvu nagradu.
Za odličnu atmosferu kod Rudnika cijelo poslijepodne brinuli su se i “Domaći dečki”, glazbeni trio koji je repetoarom i izvedbom oduševio brojne posjetitelje.
Tijekom gastro susreta svoj plemeniti i hvalevrijedni rad predstavile su i udruge Budi dobro iz Ruda i Sinergija Samobor, a o svemu što čine za dobrobit oboljelih od karcinoma i osoba s invaliditetom okupljene su upoznali čelni ljudi tih udruga Josip Majcan i Viktor Jozić.
Mnogi su iskoristili priliku i za posjet unutrašnjosti Rudnika, a vrijedni i srdačni domaćini iz KUD-a Oštrc i udruge Rudarska greblica gostima su ponudili i izvorne suvenire, super ukusne “Rudburgere” i u suradnji s craft pivovarom Zeppelin iz Bjelovara. Subotnju večer greblice svojim je nastupom dodatno uveličao samoborski pjevaš i multi-instrumentalist Roko Vušković.
Nedjeljni dio programa bio je od 11 do 17 sati rezerviran za brojne radionice u sklopu Dječje Rudarske greblice koja je okupila rekordan broj sudionika. Djeca su se okušala i u izradi greblice koju su kasnije slasno pojeli sa svojim ukućanima čime se stvara nova generacija budućih natjecatelja u izboru najbolje rudarske greblice. Upravo je natjecanje u izradi zaštićenog europskog proizvoda bio središnji dio godađanja na rukometnom igralištu u centru ruda. Ovogodišnji žiri u sastavu Petar Burić, Andrejas Nikl, Renata Lehpamer i Martin Skendrović imao je težak zadatak u izboru najoblje greblice. Među 18 pristiglih odlučivale su nijanse, a pobjedu je po treći put ukupno i drugi put u nizu odnijela Martina Škiljan.
Osim izbora za najbolju greblicu događanja na rukometnom igralištu počela su tradicionalnim folklornim susretima na kojima su nastupili TD Kerest – Sveta Nedelja, Folklorno ansambl Zabok, KUD Pregrada, Etno klub Zagreb, Dječji FA Ivan Goran Kovačić i domaćini KUD-a Oštrc koji su nagrađeni posebnim pljekom mnogobrojne publike. Kao što smo već to i navikli od organizatora KUD Oštrc dio ovogodišnje “greblice” bila i je i tombola, a za feštu do sitnih sati bila je zadužena grupa Panorama.


Sve u svemu organizatori i svi posjetitelji mogu biti itekako zadovoljni ovogodišnjim izdanjem Dana Rudarske greblice koje je prema posjećenosti i atmosferi podsjetilo na svoje najbolje dane, a nećemo puno pogriješiti sa zaključkom kako je ovo možda bilo i najbolje izdanje “greblice” do sada. Za kraj samo nekoliko riječi i o slavljenici, famoznom “tenkom kolaču”, rudarskoj greblici. Podsjetimo da su greblicu su još u 19. stoljeću pekle supruge rudara koji su radili u rudniku u kojem se kopao bakar i željezo. Greblica je i 29. hrvatski proizvod zaštićena naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.