Članovi i gosti Udruge Samoborske vinske ceste uputili su se u ponedjeljak, 6. lipnja na stručni posjet otoku Krku i autohtonoj i najpoznatijoj vinskoj sorti žlahtini. U Poljoprivrednoj zadruzi Vrbnik, u kojoj su podrumi i kušaona smješteni na samoj obali mora, podno zidina Vrbnika, uz stručno vodstvo enologa Marinka Vladića prisutni su se upoznali s poviješću Zadruge, koja je osnovana 1904. godine i od tada neprekidno djeluje.
U ono vrijeme je bila socijalno-ekonomski pokretač Vrbnika, a kao rezultat planskog ulaganja u suvremenu tehnologiju i revitalizaciju dobiva danas je njihov najznačajniji proizvod Zlatna vrbnička žlahtina. Uz žlahtinu predstavljene su još i etikete Namori, Prošek, pjenušci Valomet bijeli i roze. Zadruga trenutno broji 125 punopravnih članova s područja Vrbnika i proizvodi 70% vrbničke žlahtine.
Iznad Vrbnika smjestila se Poljoprivredna zadruga Gospoja koja je osnovana 1995. godine od obitelji Toljanić i Brusić. U sklopu vinarije izgrađena je, putem europskih fondova, moderna kušaonica s prekrasnim panoramskim pogledom na Velebit i crikveničku rivijeru te pršutana koja je pred završetkom. Predstavljen je pjenušac Gospoja, žlahtina, prošek i na kraju Misno vino (desertno vino).
Nakon ručka u konobi Ulikva u centru Omišlja, polusatna zvonjava Župne crkve duhovskog ponedjeljka su najavila dan Grada Omišlja i procesiju koja kreće u ranim jutarnjim satima iz centra prema njihovom groblju i kapeli Sv Duha i završava svetom misom u 6,30 sati. U franjevačkom samostanu i njihovom muzeju na otoku Košljunu, nasuprot Punta, dobivene se informacije o prošlosti cijelog Krčkog kraja.
Na kraju, iznad Punta u masliniku Ulika smjestilo se izletište Nerezice koje je svojim položajem, pogledom, 3000 maslina i poslovnom vizijom dalo “šlag na tortu” ovog studijskog putovanja na otok Krk.
foto: udruga Samoborska vinska cesta