Tradicionalna Večer bosanskih pita u organizaciji Prstenova Ogranka Sveta Nedelja održana je u četvrtak, 2. lipnja, u prostorijama svetonedeljske Turističke zajednice. Okupili su se brojni članovi i prijatelji Prstena, a večer pita polako prerasta i u festival pita.
Predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka pozdravio je sve nazočne, zahvalio Turističkoj zajednici Svete Nedelje na domaćinstvu i gradonačelniku Dariju Zurovcu na suradnji te predsjedniku Udruge Pavi Zubaku na potpori događanja koja organiziraju u svetonedeljskom ogranku Prstena. Posebno je zahvalio svim vrijednim prstenovkama koje su pripremile razne vrste pita.
– Zašto Večer bosanskih pita? Jedan od ciljeva Udruge Prsten jest i očuvanje tradicije pa je ovo naš mali doprinos tome. To je naša tradicija koju smo donijeli iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine i živimo je i danas – pojasnio je Ćorluka.
Okupljene je pozdravio i predsjednik Udruge Prsten Pavo Zubak, koji je također zahvalio svima koji na ovakav način sudjeluju u promociji Prstena i Bosne i Hercegovine, a posebno je pohvalio uvijek aktivan i angažiran Ogranak Sveta Nedelja.
– Kad govorimo o pitama, one za sve nas imaju i jednu emotivnu dimenziju, bude naša sjećanja i posebne osjećaje jer su ih uvijek radile naše bake pa naše mame, naše supruge, a i naše nevjeste, no nitko mi još nije uspio objasniti je li pita jelo ili je kolač, ali svejedno ih volim – rekao je Zubak, podsjetivši kako je nekad umijeće spravljanja pita bilo jamstvo zrelosti za sklapanje braka.
Kako i priliči ležernom druženju i veselom ozračju, u šaljivom tonu svoje obraćanje započeo je i svetonedeljski gradonačelnik Dario Zurovec, koji je na temu je li pita kolač ili jelo rekao da je pita prije svega gušt.
– Ovo je lijepa i dobra tradicija, nemojte da izumre, običaje treba njegovati – poručio je Zurovec, čestitajući prstenovkama i prstenovcima na svemu što čine u očuvanju tradicije i običaja krajeva iz kojih potječu, posebno Pavi Ćorluki ”koji je uvijek prisutan i dostupan“.
Ove se godine moglo kušati više od 50 vrsta pita i bureka različitih nadjeva iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine – derventska krompiruša, posavska sirnica, ramska zeljanica, žepačka jajuša, livanjski šareni burek, a nudio se i sjeckani te obični burek iz raznih krajeva pa čak i iranska mesna pita.
Bilo je i zanimljivih naziva kao što su prazna pita, učkur pita, furdenjača, kupusnjača, žegaruša, svađuša i pomiruša te čuvena tikvenjača i više vrsta slatkih pita od jabuka i višanja, a svojim delicijama i narodnim nošnjama ove su se godine predstavili gosti iz Bihaća.
Uz degustaciju raznih pita i neizostavnu bosansku rakiju, serviranu na stolovima urešenim tradicionalnim “bihaćkim peškirima”, mogla se razgledati i prigodna izložba radova “Tetovaže na platnu” nastalih na radionici Kluba žena s ciljem očuvanja tradicije tetoviranja mladih djevojaka u vrijeme osmanske vladavine na području BiH.
Ugođaj je upotpunio i nastup operne pjevačice Aleksandre Ćorluka, inspicijentice u Hrvatskom narodnom kazalištu, u pratnji profesora Darka Mladića, koji su sevdalinkama uz zvuke harmonike ovom događaju dali dodanu vrijednost.
foto: Udruga prsten