Pri Rudniku Sveta Barbara u Rudama u subotu i nedjelju odvijat će se 35. Dani rudarske greblice.
Rudarska greblica slani je kolač od sira i oraha čija tradicija seže još u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda pokraj Samobora zaposlenim u rudnicima bakra i željeza ovaj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada. Priprema kolača proglašena je krajem 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a od ove godine rudarska greblica je postala i 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.
Subotnji gastro susreti, uz kuhare amatere, počet će u 16 sati, a oni će ove godine razne specijalitete uz vlastitu domišljatost spravljati na temu internacionalne kuhinje. Sudionike i posjetitelje ovog programa zabavljt će Domaći dečki.
I ove godine birat će se najbolja rudarska greblica od sira i zelenja. Greblice u protvanu valja između 16 i 18 sati donijeti na ocjenjivanje u suvenirnicu kod Rudnika. Proglašenje najboljih bit će u 19 sati.
Na kraju subotnjeg dijela programa 35.-ih Dana rudarske greblice za glazbeni užitak od 21 sat bit će zadužena Adrenalica.
Nedjelja pri Rudniku Sveta Barbara namijenjena je djeci. Njihov program počinje u 11 i potrajat će sve do 18 sati. Od dječjih radionica izdvajamo radionicu izrade greblice, gipsaonicu, kovačnicu, potragu za blagom, vatrogasne igre i igre naših starih. Djecu će zabvaljati i dvije cirkuske udruge: Cirkultura s programom “Kesten i Papaja” te Antuntun s klaunom Ludekom u točki “Šarada i šareno šalabajzanje”.
Dani Rudarske greblice dobili su dodatni zamah sredinom 2012. godine otvaranjem za posjetitelje Rudnika sveta Barbara u Rudama pa se dolazak u Rude može iskoristiti i za obilazak Rudnika.