Mjere uvedene zbog sprječavanja širenja koronavirusa utjecaje su i na rad samoborske Vinogradarsko – vinarske udruge pa su skupštinu koja je bila planirana još u ožujku vinari i vinogradari održali jučer u prostoru Udruge u poznatoj Brenti.
Vinari i vinogradari prihvatili su izviješće o radu i financijsko izvješće za proteklu godinu te plan rada za ovu godinu. “S obzirom na trenutne okolnosti teško je planirati buduće aktivnosti, jer mnoge su bile otkazane zbog koronavirusa. Pandemija koronavirusa uvelike je utjecala na vinogradarstvo općenito, jer i samoborski vinari i vinogradari imaju zalihe vina s obzirom da ugostitelji neko vrijeme nisu radili pa je i potrošnja vina pala. Ipak naše zalihe vina u Samoboru nisu tolike da bi se od vina radio destilat” – kaže predsjednik Udruge Marijan Žganjer te dodaje kako bi ova godina trebala biti plodonosna.
“Grožđe je rodilo, plodovi su zdravi i sada samo treba pogoditi dobro vrijeme za berbu koja je planirana sredinom rujna. Ne bude li kiša ili elementarnih nepogoda očekujemo bogatu berbu i puno dobrog vina” – kaže Marijan Žganjer.
Nakon skupštine edukativno predavanje okupljenim vinarima i vinogradarima održao je enolog Nenad Maslek. Tema je bila “Kako odabrati kvasce da se dobije vrhunsko vino”.
“Kako bi se uloženi trud u vinograd isplatio treba odabrati najbolji moment berbe i kod crnog i bijelog grožđa. Računa treba voditi da berba bude po hladnom vremenu, da bude brza i kvalitetna, a potom ovisno o vrsti vina treba tijekom prerade odabrati pravilnu tehnologiju i dobre kvasce i nakon završene fermentacije treba što prije pretočiti vino i čuvati ga do siječnja tj. novog pretoka” – kaže Nenad Maslek te ističe kako će s novom berbom oko 50% vina na globalnom nivou biti višak i dogodit će se da vinari na tržište neće stavljati vina u najboljoj kondiciji nego će prvo nastojat potrošiti zalihe starog vina. Maslek apelira na vinare i vinogradare da to ne čine nego da na tržište plasiraju nova vina u najboljoj kondiciji, a da se starog vina pokušaju riješiti na neki drugi način, jer i tim starim vinima se uz pomoć tehnologije može sačuvati svježina i kvaliteta.
Ovakva edukativna predavanja Udruga redovito organizira, a da vinari i vinogradari primjenjuju savjete koje su čuli očituje se kroz sve kvalitetnija vina. Potvrda tome su i priznanja koja osvajaju na ocjenjivanjima vina i sajmovima. Ove su godine mnoga ocjenjivanja vina otkazana zbog trenutnih okolnosti, no s onih na kojima su bili članovi Vinogradarsko vinarske udruge ponovno su se vratili se s priznanjima i nagradama.
Na međunarodnom sajmu “Vino Slovenija” u Gornjoj Radgoni, Ivica Rozijan i Zdravko Župančić, u jakoj su međunarodnoj konkurenciji osvojili značajna priznanja za kvalitetu svojih vina. Ivica Rozijan je za svoj Cabernet Sauvignon berba 2017. osvojio zlatnu medalju, a za Graševinu, berba 2019., osvojio je srebrno odličje. Na ocjenjivanju vina Zagrebačke županije kao i u Svetom Ivanu Zelini Cabernet Sauvignon Ivice Rozijana proglašen je najboljim crnim vinom.
Uspješan je bio i samoborski vinar Zdravko Župančić. U konkurenciji crnih vina za svoj Cabernet Sauvignon berba 2018. osvojio je zlato, a za Couvee srebro. Na ocjenjivanju vina u Svetom Ivanu Zelini Zdravko Župančić osvojio je dva srebra i to za Silvanac i Couvee.
Samoborskim vinarima nagrade su motivacija za daljnji rad i potvrda dosadašnje kvalitete. Samoborski vinari i vinogradari nadaju se da će potrošiti trenutne zalihe vina te da će im ovogodišnja berba biti uspješna te će rezultirati kvalitetnim vinima.