Četvrtak, 23 rujna, 2021.

Povijest Radio Samobora

rezija1

Ovdje “radio stanica Samobor”, prvi put se čulo u eteru, 3. srpnja, davne 1970. godine. Radio je započeo s radom u Starogradskoj 12, a prve riječi u eter uputio je predsjednik tadašnje Skupštine općine Petar Keserić. Sve je započelo inicijativom djelatnika Narodnog sveučilišta, a program je prenošen putem odašiljača od 50 wata s radijusom dometa od 50-ak kilometara.

Prema tadašnjim izvještajima prve emisije odlično su se čule diljem Žumberka, preko Zagreba do Velike Gorice, Jaske i drugih mjesta van Zagreba. Tih godina, osim vlastitog programa, emitiran je i program Radio Zagreba. Na raspisanoj audiciji za spikere prijavio se velik broj zainteresiranih, a ocjenjivački sud u sastavu Nedjeljko Kujundžić, novinar radio Zagreba, prof. Svetozar Petreković, zaposlenik Narodnog sveučilišta i direktor sveučilišta Zdenko Tenk, ocijenili su da najbolje glasove i druge kvalitete imaju Višnja Šoštarić i Velimir Stepinac iz Samobora. Na temelju natječaja za urednika i novinara izabran je Damir Kereškenji iz Zagreba, a za tehničara Berislav Horvat iz Samobora.

Od opreme treba spomenuti prvi odašiljač, koji je izradio Teodor Mohar iz Ljubljane, a korišten je tijekom dužeg razdoblja. U početku je Radio emitirao vlastiti program na srednjem valu od 285 m dva puta tjedno i to četvrtkom od 14.30 do 17.30 i nedjeljom od 10 do 13.30, a zadatak joj je bio informiranje javnosti o zbivanjima u zajednici.

U okviru Narodnog sveučilišta “Janko Mišić” Samobor, Radio stanica je djelovala do 1985. godine kada je odvojena i sa Samoborskim novinama osnovala novu radnu organizaciju – Informativni centar.

Domovinski rat potvrdio je značaj radio postaje, a zaposlenici su dokazali svoju profesionalnost i odgovornost emitiranjem programa i u najtežim uvjetima. Nakon rata radio postaja se prilagodila tržišnoj utakmici, ali nije podlegla sveopćoj komercijalizaciji programa, no usvojene su, i u tehnološki proces implementirane, nove radijske tehnologije.

2003. godine novi koncesionar je tvrtka Matis doo. U jesen iste godine napravljen je tehnički projekt Radio Samobora kao potpuno digitalnog radija. Ideja o potpuno digitaliziranom procesu pripreme, produkcije i emitiranja zasnovana na IT infrastrukturi, postavljena je i realizirana u tvrtki Matis od samog početka pa tako od onda do danas koristimo sustav za automatizaciju “Virtual radio”, tvrtke AEV. Od početnih nekoliko sati programa, davnih sedamdesetih, stigli smo do 24-satnog emitiranja, kompjuterizirane režije… Uređen je moderni studijski, režijski te urednički prostor u kojem radi deset zaposlenih, a Radio Samobor ima i petnaestak vanjskih suradnika iz raznih područja. Radio Samobor danas se sluša na području cijele sjeverozapadne regije, kao i putem Interneta.

Radio Samobor već gotovo 40 godina igra važnu ulogu u informiranju, a programska shema prilagođena je potrebama i željama slušatelja, ali koncipirana tako da su glazbeni i govorni sadržaji zastupljeni na odgovarajući način da te da radio u cijelosti ispunjava svoju zabavnu, informativnu, obrazovnu te kulturnu zadaću.

Važan dio programa su, dakako i servisne informacije koje slušateljima osiguravaju velik broj podataka o svakodnevnim temama i zanimljivostima te dnevnim događanjima.

Slušajte Happy radio – najsretniji radio u gradu!