streaming
ghg hpfi hpgiuh fpihwipfh pwfh phiu

Preporuka Vladi i MUP-u da se za Zagrebačku županiju formira posebna policijska uprava

Objavljeno: 2.07.2012.

Kategorija: Samobor

Autor: Valentina Čebušnik Dorotić

Pregleda: 656

Komentara: 0

Ispiši


Izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju sigurnosti pokazuje da je na području Zagrebačke županije u protekloj godini zabilježen porast kriminaliteta za 234 djela ili za 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2010. godine, rečeno je na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije, održanoj u ponedjeljak, 2. srpnja.

U porastu su imovinski delikti, provalne krađe, provale u domove i razbojstva. „Uzroke porasta kriminaliteta možemo tražiti u socioekonomskim čimbenicima, u životnom standardu, obrazovanju, uvjetima života, te činjenici da se Županija sve više širi“ napomenuo je Tomislav Buterin, načelnik Policijske uprave zagrebačke nadodavši kako su za porast kaznenih djela odgovorni i nedostatak ljudstva u policiji, opreme i tehničkih sredstava.

„Bez obzira na porast kriminaliteta, Zagrebačka županija je još uvijek sigurna županija, jer se po broju kaznenih djela nalazi na osamnaestom mjestu“ rekao je Buterin. Župan je pak predložio da Skupština Zagrebačke županije da preporuku Vladi RH i MUP RH da se za Zagrebačku županiju formira posebna policijska uprava, što je Skupština i prihvatila. Naime, Zagrebačka županija jedina je županija u Hrvatskoj koja nema svoju policijsku upravu već ju „dijeli“ s drugom županijom, u ovom slučaju s Gradom Zagrebom.

Skupština je donijela Zaključak o dodjeli javnih priznanja Zagrebačke županije u 2012. godini. Tako će se nagrada za životno djelo posmrtno dodijeliti Miroslavu Mikuljanu, poznatom filmskom i televizijskom redatelju. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se Draganu Vickoviću, novinaru i publicistu iz Vrbovca, Sanji Sertić, ravnateljici Osnovne škole „Ljubo Babić“ iz Jastrebarskog, Vatrogasnoj zajednici Svete Nedelje te Udruzi „Srce“ iz Svetog Ivana Zeline. Ivan Matković, vlasnik trgovačkog društva „Matra“ d.o.o. iz Ključić Brda dobitnik je Nagrade Zagrebačke županije za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dobit će Đurđa Vukelić Rožić, književnica, urednica i prevoditeljica iz Ivanić-Grada, Stjepan Sever, vlasnik obrta „Metalac Sever“ iz Vrbovca, vlasnica pekarnice „Zemljić“ Renata Kruhan iz Bregane te književnica Ivana Simić Bodrožić iz Dugog Sela. Javna priznanja bit će dodijeljena na Svečanoj sjednici u povodu Dana županije koja će se održati 17. srpnja.

Za vrijeme aktualnog sata vijećnike je zanimalo u kojoj je fazi natječaj za prijevoz učenika osnovnih škola s područja Zagrebačke županije te što je s opremanjem škole u Rakitju.

Vijećnici su pitali i u kojoj je fazi izrada projektne dokumentacije za gradnju željezničke pruge Zagreb-Samobor, a interesiralo ih je i da li se odustalo od gradnje poslovne zgrade u kojoj bi bila smještena Zagrebačka županija i sve njene ustanove i trgovačka društva te razmišlja li se o kupnji zgrade, jesu li gotovi istražni radovi na potencijalnoj lokaciji za gradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom na području općine Brckovljani, te više detalja o pilot projektu odvojenog sakupljanja otpada koji se od 1. srpnja provodi u Sv. Ivanu Zelini.VEZANI ČLANCI

KOMENTARA: 0


KOMENTIRAJ

Samoborska šunka - IgoMat

Skylab oglasime.hr

Biber Dijamant Gerard crijep

Glasmaher Optika

Zoo Vili

SAMOBOR UŽIVO

Webcam 

Live

FACEBOOK stranica RADIO SAMOBORAVREMENSKA PROGNOZA

Vremenska prognoza

Poslušaj vremensku prognozu od (11/02/2014)

RADIO SAMOBOR - POSLUŠAJTE

Happy Hour

Ritam grada

Hitac

Country Time

Dvadesetica

Želje, čestitke i pozdravi

Evergreen music

RADIO SAMOBOR - Partneri:

Samoborski sportski savez

Sportske novosti

Terrakom

Hostel Samobor

Medičarna Oslaković