Nakon Rudarske greblice još jedan samoborski gastro proizvod je na putu da dobije europsku zaštitu tj. oznaku zemljopisnog podrijetla, a to je Samoborska češnofka. Kako je na današnjoj konferenciji za medije, održanoj podno župne crkve Svete Anastazije, pojasnio predsjednik udruge ” Samoborska češnofka” Igor Runtas , Samoborska češnofka dobila je od Ministarstva poljoprivrede prijelaznu nacionalnu zaštitu naziva “Samoborska češnofka” kao oznake izvornosti odnosno zemljopisnog podrijetla. Ta oznaka vrijedi dok Europska komisija ne donese odluku o registraciji te oznake na razini cijele Europske unije. Donošenjem te odluke Europske komisije naziv proizvoda postaje zaštićen od neovlaštenog korištenja i zlouporabe na cijelom tržištu Europske unije.
“Samoborska češnofka u samoborskom kraju proizvodi se preko stotinu godina na specifičan način i to je bila podloga da krenemo u zaštitu ovog proizvoda, prvo na nacionalnom, a potom i europskom nivou” – rekao je Igor Runtas.
“Samoborska češnofka radi se od svinjskog i junećeg mesa i svinjske masnoće te uvarka od svježeg češnjaka i suhog vina s time da u taj recept svaki mesar doda svoj štih. Sve se radi kako se radilo nekada pa tako i špalanje češnofki ” – pojasnio je Igor Runtas.
Proces zaštite na nacionalnom nivou trajao je dugo i u njemu su sudjelovali svi članovi Udruge, koja okuplja samoborske mesare i sada nakon što smo dobili ovu zaštitu morali smo odabrati ovlašteno kontrolno tijelo koje će izraditi Plan kontrole i dostaviti ga Ministarstvu poljoprivrede na odobravanje u roku od 60 dana. Također Udruga mora Ministarstvu uputiti zahtjev za registraciju naziva na razini Europske unije. Očekujemo da ćemo zaštitu na europskom nivou dobiti u roku od 6 mjeseci, jer postupak zaštite mesnih proizvoda poput pršuta i kulena je išao prilično brzo” – dodao je Igor Runtas.
Samoborku češnofku smjeti će proizvoditi samo oni proizvođači koji će provesti certifikaciju proizvoda, a to su prvenstveno članovi Udruge Samoborska češnofka tj. tvrtke : Otočanka, Supermes, Koprivnjak, Noršić, Dr. Škobić i Igomat.
“Svi će vjerojatno ići u certifikaciju, jer poanta je da imamo prepoznatljiv samoborski brend zaštićen na europskom nivou” – zaključio je Igor Runtas.
Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec istaknuo je kako je grad Samobor ponosan na zaštitu Samoborske češnofke na nacionalnom nivou, ali i zaštitu izrade Samoborske kremšnita kao nematerijalnoga kulturnog dobra te Rudarske geblice koja ima europsku zaštitu.
“Potvrda je to da se tradicija vrijedno čuva u Samoboru, a rezultat je rada marljivih ljudi i samoborskih gospodarstvenika. Grad Samobor pomaže u procesu zaštite, a unazad nekoliko godina pokrenuli smo i Festival češnofke, no zbog covid mjera ta manifestacija nije održana prošle godine, ali bude ove, ako to dozvole prilike ” – rekao je Željko Stanec.
“U budućnosti planiramo autohtonim samoborskim provodima posvetiti posebnu pažnju u vidu promocije i prodaje, jer planiramo osigurati reprezentativan prostor dostupan svim posjetiteljima u kojem će proizvođači prodavati autohtone samoborske proizvode – najavio je Željko Stanec te naglasio kako je Samobor turistički grad i zato će se gradska uprava potruditi da samoborski domaći autohtoni proizvodi budu što prepoznatljiviji.
Današnjem predstavljanju dobivanja nacionalne zaštite Samoborske češnofke prisustvovale su i članice udruge Etno fletno koje rade na zaštiti samoborkog kukuruznog kruha, a koji se rado jede uz Samoborske češnofke, ali i druga domaća jela.