Proslava Velike Gospe uz mjere opreza

14. kolovoza 2020.
Komentari isključeni
503 Pregleda

Štovanje Blažene Djevice Marije zauzima posebno mjesto u pobožnosti vjerničkog puka i cijele Crkve. Jedna od svečano definiranih istina vjere o Blaženoj Djevici Mariji jest da je ona jedina završila ovozemni tijek tako da je odmah nakon preminuća dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu. Ta će se istina vjere slaviti sutra, u subotu, 15. kolovoza, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nebo u narodu poznatiji kao Velika Gospa.

Svake godine na ovu svetkovinu velik broj vjernika katolika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta, Mariju Bistricu, Trsat, Sinj, Aljmaš i druga, ali ove godine na drugačiji način, uz niz zdravstvenih preporuka. Sve ih je u svojoj poruci vjernicima sažeo predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji poručuje sljedeće: “Kako bismo dostojanstveno proslavili blagdan Velike Gospe, u ovim uvjetima širenja koronavirusa, zahtijeva se posebna odgovornost od svećenika i od vjernika koji dolaze u marijanska svetišta. Zahvalni svima koji vode brigu o našem zdravlju, pozivam na pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osobito u vezi s fizičkim razmakom sudionika slavlja, pojačanoj osobnoj higijeni i higijeni prostora. Treba stoga imati u vidu i činjenicu kako u ovakvim okolnostima nije razborito organizirati tradicionalne procesije. A odgovornost nas sve prisiljava smanjiti popratna neliturgijska okupljanja i sadržaje vezane uz ovaj blagdan.” – navodi u svojoj poruci monsinjor Puljić.

Trodnevna priprava za sutrašnju svetkovinu Velike Gospe u samoborskoj franjevačkoj crkvi, uz obnovljeni glavni oltar i zidnu fresku, završava večeras. Prigodna pobožnost bit će od 17 sati i 55 minuta, mogućnost za svetu ispovijed postojat će od 18 sati, a misno slavlje je u 18.30. Na samu svetkovinu središnje bogoslužje bit će u 9 sati i 30 minuta, a predvodit će ga samoborski župnik i dekan Samoborsko-okićkog dekenata, prečasni Ivica Cik. Procesije ove godine neće biti.

Mise će sutra u svim crkvama biti prema nedjeljnom rasporedu služenja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.