Šatorovanje na Velikom Lovniku

7. kolovoza 2020.
Komentari isključeni
601 Pregleda

Bijeg od gradske vreve u Samoborsko gorje tijekom ljetnih vrućina uvijek je bio atraktivan, no odlazak na Veliki Lovnik za šest obitelji s djecom bio je prava avantura. Prvog vikenda u kolovozu više od dvadesetoro djece gradske je parkove i ulice te male i velike monitore zamijenilo svježinom i mirom samoborske šume, mekim stazama posutim smrekovim iglicama i grančicama te Gostinjcem svetog Bernarda. Ta planinarska kuć mjesto je okupljanja Planinarske bratovštine svetog Bernarda.

Hrabrost, jednostavnost i entuzijazam braće i sestara iz Bratovštine, predvođenih Marijanom Mužakom Mućom, otvorili su vidike velikim znatiželjnim očima i mudrim glavicama različitih uzrasta. Livada uz Gostinjac ubrzo je postala šatorsko naselje mladih planinara čije su vješte ručice same podigle šatore uz budno oko i pomoć starijih.

Uslijedio je planinarski hod po kružnoj turi kroz koju se provukla edukacija o markacijama, nužnoj planinarskoj opremi i njezinom korištenju i snalaženju u prostoru. Pri kraju puta svi su vrijedno skupljali granje koje su poslije naložili na logorskoj vatri na kojoj su sami ispekli svoje kukuruze.

Dok su mlade učili o stvarima koje su i oni sami prije puno godina zaneseno slušali, stariji su pripremili bogatu večeru. Uz zaziv Božjeg blagoslova, druženje je potrajalo do noćnih sati, baš kao u stara vremena uz gitaru, male razgovore i trenutke koji se pamte. Počinak u šatoru koji su podigli vlastitim rukama bio je posebno zadovoljstvo, kojeg nije nedostajalo ni za one koji su prenoćili u Gostinjcu.

Svježe nedjeljno jutro brzo je razbudilo razigranu mladost, koja je zajedno s ptičicama zacvrkutala uokolo. Rastanak je bio emotivan i uz čvrsto obećanje da će se ovako nešto ponoviti. Neke noge su se još uputile na vrh Japetića, neke po gljivarsku poslasticu, neke na druge planine i putove, a neke su se vratile životnim obavezama i gradskom ritmu, svi uglavnom punih srca nasmijanih usana.

Jasminka Miketa

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.