Slavimo u zahvalnosti

5. kolovoza 2020.
Komentari isključeni
356 Pregleda

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja prigodnim polaganjem vijenca i paljenjem svijeća jutros je održano i u Svetoj Nedelji ispred Spomen obilježja poginulim braniteljima. Počast našoj Domovini i svim našim braniteljima tamo je odalo stotinjak okupljenih. Uime Grada Svete Nedelje vijenac su položili zamjenica gradonačelnika Marija Hršak i potpredsjednik Gradskog vijeća Gabrijel Deak, a svijeće za poginule Svetonedeljčane zapalili su brojni predstavnici braniteljskih udruga s područja Svete Nedelje i Samobora te predstavnici gradskih institucija sa svetonedeljskog područja.

Uime svetonedeljskih braniteljskih udruga govorio je Mladen Cindrić, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Svete Nedelje i, uz ostalo, izrazio žaljenje da se hrvatske branitelje, koje se s jedne strane smatra temeljima nove hrvatske države, s druge strane doživljava teretom ovog društva. Miljenko Komes, predsjednik samoborsko-svetonedeljske HVIDRE, svima se obratio uime Koordinacije samoborsko-svetonedeljskih braniteljskih udruga i rekao da Sveta Nedelja mora biti ponosna na to što je na njezinom području stvorena najveća i najjača gardijska brigada Hrvatske vojske – Tigrovi.

Govorio je i ratni zapovjednik 151. Samoborske brigade u Oluji, brigadir Josip Mahović, koji se prisjetio velike logističke potpore tadašnje Općine Sveta Nedelja samoborskoj brigadi kojoj je na njegov zahtjev na ratište kod Hrvatske Kostajnice i Dvora na Uni u rekordnom roku dostavio 17 tisuća bočica pitke vode. Uime Tigrova svima se obratio brigadni general Zdravko Andabak koji je govorio o važnosti prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlađe generacije.

Na kraju je sve pozdravila i današnji praznik svima čestitala Marija Hršak. -Danas se mnogi žale kako nije lako i govore kako se ne može, a zar je u Domovinskom ratu bilo lakše – rekla je Hršak dodavši da su upravo hrvatski branitelj i danas primjer svima da se može. Pozvala je sve da današnji dan provedu u slavlju i zahvalnosti hrvatskim braniteljima što su nam omogućili da u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj budemo njezini ponosni građani.

Svečanost je svojom prisutnošću uveličala Svetonedeljska garda Petra II. Erdödyja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.