Slavimo Dan hrvatske pobjede…

5. kolovoza 2020.
Komentari isključeni
188 Pregleda

Danas je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja koji se svake godine slavi kao spomen na konačnu pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan, prije četvrt vijeka, dakle 1995. godine, Hrvatska vojska oslobodila je okupirani Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, koja je započela u svitanje 4. kolovoza. Nakon početnog djelovanja snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te topničke pripreme po vojnim ciljevima, hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama.

Glavni smjerovi napada u Oluji bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.

Oluja je, uz Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. U konačnici Oluja je stvorila i preduvjete za mirnu reintegraciju Hrvatskog podunavlja te je značajno pridonijela skorom kraju rata u Bosni i Hercegovini.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.