Spomen na dan ponosa i slave

4. kolovoza 2020.
Komentari isključeni
601 Pregleda

U samoborskom Parku domovinske zahvalnosti jutros je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu sa samoborskog i svetonedeljskog područja. Povod za to je sutrašnji državni praznik, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, uz koji će biti proslavljena 25. obljetnica Oluje, oslobodilačke vojne-redarstvene operacije Hrvatske vojske i policije iz 1995. godine, koja je dovela do završetka ratnih akcija u Domovinskom ratu.

U Parku su se okupili gradski dužnosnici, predstavnici braniteljskih udruga, političkih stranaka te ustanova, institucija i drugih udruga koje djeluju u našem gradu. Vijence su uime Grada Samobora i drugih službi s kojima gradska uprava blisko surađuje položili zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, predsjednik gradskog Odbora za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata Samobora Zlatko Demerac, ratni zapovjednik 151. Samoborske brigade pukovnik Adolf Paar, predsjednik samoborsko-svetonedeljske HVIDRE Miljenko Komes i pomoćnik načelnika Policijske postaje Samobor Mićo Blažević. Isto je uime Ministarstva hrvatskih branitelja učinio i ministrov izaslanik Josip Lakić sa suradnicima. Svijeće su potom zapalili predstavnici Koordinacije ovdašnjih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, roditelji, članovi obitelji i rodbina poginulih branitelja, predstavnici političkih stranaka te ustanova, institucija i drugih udruga koje djeluju u našem gradu kao i članovi Hrvatske olimpijske stolnoteniske reprezentacije koja je ovdje na pripremama.

Miljenko Komes je u svom govoru uz ostalo naglasio da su prije 25 godina to bili trenuci ponosa i slave zbog nevjerojatrne pobjede nad neprijateljima naše voljene Hrvatske. -Zato ću glasno, na ovom našem svetom mjestu, pred spomenikom našim poginulim suborcima, reći jedinu istinu – nismo zaboravili vašu žrtvu, ovdje ste s nama u našoj Hrvatskoj za koju ste dali ono najvrednije, svoj život, a mnogi hrvatski branitelji svoje zdravlje – istaknuo je Komes i dodao: Danas smo ovdje da slavimo hrvatsko srce naših branitelja, pa pogledajmo niz ovaj zid s njihovim imenima i ugledat ćete povijest hrvatskog stradanja i hrvatske tuge. Miljenko Komes je još naglasio da je 5. kolovoza 1995. bio i dan kada su se hrvatski vojnici počeli vraćati svojim kućama i svojim obiteljima sa suzama radosnicama jer je to dan koji je vrijedan svih naših žrtava. -A Samobor je grad koji ne zaboravlja svoje branitelje jer osim ovog predivnog parka imamo i ulice s njihovim imenima i druge spomenike podignute njima u slavu, a završno se uređuje i njihova spomen soba – zaključno je rekao Komes.

Sanja Horvat Iveković je rekla da je Oluja sve Hrvate učinila ponosnima, a ponosnima ih čini i dan danas. -Naši dečki, hrvatski branitelji, pokazali su junaštvo i borbenost u ratu, a mnogi od njih su pali i dali svoje živote na čemu im moramo biti vječno zahvalni jer danas imamo slobodu i svoju državu koja se prostire cijelim teritorijem koji joj povijesno pripada – istaknula je zamjenica gradonačelnika i dodala: Naši su dečki išli u rat da ostvare pobjedu, ali i da nas ujedine u zajedništvu, pa na tom tragu moramo gledati u budućnost i razmišljati kako ćemo našu državu učiniti još boljom i prosperitetnijom s jednakim uvjetima života za sve, a posebno za naše mlade naraštaje.

Molitvu za sve poginule hrvatske branitelje uime nazočnog župnika i drugih samoborskih svećenika predvodio je župni vikar Župe svete Anastazije, Kristijan Tušek. Samoborska narodna garda i ovaj put je proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja dala primjeren značaj.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.