Najnovije
Problemi s glomaznim i biootpadom (6. kolovoza 2020. 13:00)
Nove doze krvi (6. kolovoza 2020. 09:52)
Isplata mirovina od 7. kolovoza (6. kolovoza 2020. 09:32)
Kristovo trpljenje kao put spasenja (5. kolovoza 2020. 22:45)
Motokros, nogomet, trčanje… (5. kolovoza 2020. 12:39)
Jedna novozaražena osoba u Samoboru (5. kolovoza 2020. 11:37)
Slavimo u zahvalnosti (5. kolovoza 2020. 11:08)

Obilježena godišnjica osnivanja KPH u Samoboru

1. kolovoza 2020.
Komentari isključeni
1.641 Pregleda

Polaganjem cvijeća i prigodnim riječima danas su se na Anindolu članovi antifašističkih udruga prijestili osnivačkog kongresa Komunističke partije Hrvatske održanog 1. kolovoza 1937. godine u Samoboru. Okupili su se kod spomen-stećka tom događaju gdje ih je uime domaćina pozdravio predsjednik Socijalističke radničke partije i Društva Josip Broz Tito iz Samobora, Franjo Golenko. Predložio je da minutom šutnje odaju počast sinoć preminulom partizanskom generalu Vinku Šunjari, potpredsjedniku Saveza antifašističkih boraca Hrvatske i nekadašnjem komandantu samoborske kasarne. Franjo Golenko je okupljenima predstavio netom izašlu brošuru o Samoborskoj omladinskoj antifašističkoj grupi 1941. godine koja, uz ostalo, govori i o formiranju KPH u Samoboru.

Uz Golenka su govorili i predsjednik Saveza komunista Hrvatske Josip Tepeš, predsjednik istarskog regionalnog odbora Socijalističke radničke partije Hrvatske Vladimir Kapuralin i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata Samobora Zlatko Demerac, ujedno i član predsjedništva Savjeta SDP-a za ratne veterane i antifašiste.

Josip Tepeš je izrazio zadovoljstvo ponovnim okupljanjem u Samoboru, ali i žaljenje što je na Anindol došlo malo ljudi. Istaknuo je značaj osnivačkog kongresa za Hrvatsku jer su i ovdje, kako je rekao, udareni temelji njezine državnosti iako to mnogi negiraju. Komuniste je pozvao da se ne srame svoje prošlosti.

Vladimir Kapuralin je, uz ostalo, govorio o razlozima nastanka Komunističke partije Hrvatske prije 83 godine, pa je rekao da je jedan od tih razloga bilo i stvaranje boljih mogućnosti komunikacije i kontakata među rastućim brojem organizacija na terenu, zatim pokušaj rješavanja nacionalnog pitanja koje u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji nije bilo riješeno, a željelo se amortizirati i frakcijske borbe u partiji.

Zlatko Demerac je posebno zahvalio gostima iz Istre koji su po ljetnoj vrućini i usred turističke gužve došli u Samobor. Pozvao je okupljene da ne dopuste jačanje krajnje desnice koja, iako, kako je rekao, nije brojna, glasno veliča fašističke simbole.

Uz predstavike samoborskih antifašističkih organizacija, na Anindolu su se okupili i gosti iz srodnih organizacija, stranaka i udruga iz Zagreba, Susedgrada, Stupnika i Pule.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.