Najnovije
Problemi s glomaznim i biootpadom (6. kolovoza 2020. 13:00)
Nove doze krvi (6. kolovoza 2020. 09:52)
Isplata mirovina od 7. kolovoza (6. kolovoza 2020. 09:32)
Kristovo trpljenje kao put spasenja (5. kolovoza 2020. 22:45)
Motokros, nogomet, trčanje… (5. kolovoza 2020. 12:39)
Jedna novozaražena osoba u Samoboru (5. kolovoza 2020. 11:37)
Slavimo u zahvalnosti (5. kolovoza 2020. 11:08)

Obavijest vinogradarima!

31. srpnja 2020.
Komentari isključeni
422 Pregleda

Rane sorte vinove loze (Chardonnay, Portugizac Pinot sivi, Pinot crni i dr.) ulaze u fazu promjena boje/šara ili mekšanje bobica te se u nasadima s navedenim sortimentom u sljedećem razdoblju preporučuje obaviti zaštita zone grožđa pripravcima protiv sive plijesni (Botrytis cinerea): Switch 62,5 WG (karenca 21 dan), Geoxe (karenca 21 dan), Pyrus SC (karenca 28 dana), Teldor SC 500 (karenca 21 dan), Cantus (karenca 28 dana).

Tijekom kolovoza potrebno je voditi računa o pojavi pepelnice (Unicinula necator) vinove loze osobito na sortama kasne epohe dozrijevanja, kod sorata koje ulaze u fenofazu promjena boje/šara ili mekšanje pepelnica postepeno prestaje biti dominantan fitopatološki problem na grožđu.

Važno je redovito provoditi vizualne preglede zone grožđa, a pozornost usmjeriti na grozdove koji su više okrenuti prema unutrašnjosti trsa i koji su zaštićeni lišćem.

Za suzbijanje pepelnice moguća je primjena fungicida: Luna Experience SC (karenca 14 dana), Luna Privilege (K 21), Dynali (K 21), Kristal KS (K 28), Collis (K 28) Kusabi (karenca 28 dana), sumporni pripravci (karenca 35 dana).

Ako se sumporni pripravci koriste u kombinaciji s fungicidima iz skupine ditiokarbamata karenca se na vinovoj lozi produljuje na 56 dana.

Za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola) mogu se koristiti pripravci na osnovi bakra (karenca 35 dana). Važno je znati da je primjena bakra ograničena na najviše 3-4 kg čiste aktivne tvari tvari/ha tijekom vegetacijske sezone. U mladim nasadima mogu se koristiti i pripravci navedeni u preporuci od 24. srpnja.

Tretiranja treba obavljati u večernjim ili ranim jutarnjim satima (izbjegavati visoke temperature tijekom dana)!

U slučaju nevremena praćenog tučom treba koristiti pripravke na osnovi folpeta te u uvjetima stresa biljke primijeniti energetske biostimulatore: Drin, Amalgerol, Megafol, Trainer ili Polyamin i dr.

Zbog visokih temperatura zraka i stresa na biljke navedeni biostimulatori mogu se primijeniti i u mladim vinogradima.

Podsjećamo na obavezno provođenje svih mjera propisane Naredbom o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/2018, NN 63/2019).

Odlukom o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 70/2020) utvrđena su područja u Hrvatskoj u kojima se propisane mjere Naredbom moraju provoditi.

Neke od propisanih mjere koje u demarkiranim područjima moraju provoditi svi posjednici vinove loze su:
– uklanjanje oboljelih trsova koji pokazuju simptome zajedno sa korjenjem
– uništavanje obične pavitine (Clematis vitalba) sekundarnog domaćina zlatne žutice vinove loze
– krčenje zapuštenih vinograda

Praćenje prisutnosti vektora američkog cvrčka (Scaphoideus titanus Ball) žutim ljepljivim pločama te ako se tijekom srpnja primjenom žutih ljepljivih ploča utvrdila prisutnost odraslih oblika vektora obaviti i treće tretiranje vodeći računa o karencama primijenjenih insekticida. Zbog zaštite pčela potrebno je pokositi cvatući pokrov u vinogradu te zaštitu obaviti u večernjim satima.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Aleksandra Radić, dipl. inž. agr.
E-mail: Aleksandra.Radic@mps.hr
(foto: savjetodavna.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.