Najnovije
Samoborci bolji i od Vrapča (6. kolovoza 2020. 15:16)
Problemi s glomaznim i biootpadom (6. kolovoza 2020. 13:00)
Nove doze krvi (6. kolovoza 2020. 09:52)
Isplata mirovina od 7. kolovoza (6. kolovoza 2020. 09:32)
Kristovo trpljenje kao put spasenja (5. kolovoza 2020. 22:45)
Motokros, nogomet, trčanje… (5. kolovoza 2020. 12:39)
Jedna novozaražena osoba u Samoboru (5. kolovoza 2020. 11:37)

Kredit za gradnju škole i dvorane u Strmcu

31. srpnja 2020.
Komentari isključeni
370 Pregleda

Središnja tema rasprave na jučerašnjem zasjedanju svetonedeljskih vijećnika vodila se oko izglasavanja prvog ovogodišnjeg rebalansa gradskog proračuna i zaduženja za sufinanciranje gradnje osnovne škole sa sportskom dvoranom u Strmcu. -Za tu namjenu Grad Sveta Nedelja planirao je zaduženje od ukupno 30 milijuna kuna kod Erste banke, s rokom otplate od 10 godina i kamatnom stopom od 1,67 posto – rekla je gradska pročelnica za financije, računovodstvo i javne prihode Biserka Delač. U ovoj će se godini iskoristiti do 3 milijuna kuna, a za 2021. godinu planirati potrošnja preostalog dijela kredita od 27 milijuna kuna. -Tragom toga došlo je i do izmjene u prvotno predviđenom rebalansu proračuna – istaknula je Delač. Izvornim proračunom planirani prihodi i primitci s prenesenim viškovima iz prethodnih godina iznosili su 169 milijuna i 400 tisuća kuna. No, s obzirom na izmjenu u iznosu zaduženja za ovu godinu, smanjeni su te sada iznose 128 milijuna i 900 tisuća kuna.

Na upit nezavisnog vijećnika Drage Prahina radi li se o revolving kreditu, Biserka Delač je potvrdila da je iznos kredita okviran i da Grad neće nužno morati iskorstiti sav kreditni potencijal koji će mu biti na raspolaganju.

Gradonačelnik Dario Zurovec je podsjetio da stari projekt izgradnje škole u Strmcu nije prolazio na Ministarstvu obrazovanja, pa je u dogovoru sa Zagrebačkom županijom, koja je osnivač osnovnih škola na području Grada Svete Nedelje, razvrgnut ugovor s tadašnjim projektantima škole. -Zato se kod novog projekta prvo pokucalo na vrata resornog ministarstva – rekao je Zurovec i dodao da im je Ministarstvo jasno propisalo kakav mora biti projekt nove škole. Sa Županijom je dogovoreno sufinanciranje u omjeru 50:50 iako joj se, kao osnivaču škole, moglo prepustiti da vodi cijeli projekt. -Smatramo da su to naša djeca u našem gradu i da zaslužuju novu školu, pa smo odlučili sve to ubrzati – istaknuo je Zurovec. S obzirom na to da je predviđena fazna izgradnja škole za projekt je dobivena lokacijska dozvola. Gradonačelnik je potom objasnio i kako je došlo do projekcije rasta troškova izgradnje nove školske zgrade s dvodjelnom sportskom dvoranom rekavši da ih je na to prisilila europska direktiva koja zahtijeva da sve nove javne zgrade moraju odgovarati uvjetima niskoenergetske izgradnje, pa je s tom direktivom usklađena i hrvatska zakonska regulativa. -Cijena izgradnje tako je poskočila, pa smo se mi kod novog izračuna rukovodili cijenom kakva je vrijedila za ne tako davnu izgradnju nove škole u Rakitju – rekao je još Dario Zurovec.

Potom je govorio o sudskom sporu oko korištenja zemljišta na kojem bi se gradila nova škola, koji je prije toga obrazložio David Jakovljević, jedan od odvjetnika kojeg je po tom pitanju angažirao Grad Sveta Nedelja. Odvjetnik je podsjetio da je riječ o sporu koji se rješava već 20 godina i opterećuje tu česticu. -Nakon analize i intenzivnih pregovora s drugom stranom, vođenih proteklih 15-ak dana, postignut je sporazum o nagodbi jer bi nastavak spora financijski još više opteretio Grad – istaknuo je David Jakovljević dodavši da se tragom nagodbe sada otklanjaju i sva druga sporna prava. Zato je, na pitanje vijećnika Božidara Jedvaja (Stranka rada i solidarnosti Bandić Milan 365) predložio da se s natječajnim postupkom za gradnju škole pričeka do potpisa nagodbe.

Na pitanje HDZ-ovog vijećnika Damira Halužana o iznosu nagodbe, Jakovljević je rekao da njezin trošak iznosi 440 tisuća kuna, a gradonačelnik Zurovec kasnije dodao da je postignut dogovor o cijeni od 50-ak eura po kvadratu zemljišta.

Damir Halužan je rekao da je u posjedu izjave prijašnjeg projektanta škole i tada trodjelne dvorane u kojoj stoji da se taj projekt bez probleme mogao provesti. On smatra da je namjerno srušen po političkoj vertikali koja se u jednom trenutku stvorila na liniji Grad-Županija-država iako je projekt imao jednoglasnu potporu tadašnjeg svetonedeljskog gradskog vijeća i županijske skupštine. Za novi projekt je pitao gdje je, gdje ga se može vidjeti i zašto se transparentno ne prezentira Gradskom vijeću, ali i Županiji koja je sufinancijer projekta, zajedno s konačnom projekcijom troškova izgradnje.

Zamjenik gradonačelnika Davor Nađi naglasio je da je svatko dobrodošao u gradsku upravu gdje može vidjeti projekt te rekao da je do izmjena u projekcijama cijena dolazilo zbog dugotrajnosti projekta, novih zakonskih regulacija i rasta troškova u građevinskom sektoru.

-Svima nam je u interesu da se ta škola s većom dvodjelnom dvoranom za više razrede i manjom za niže, napravi, a pravu cijenu njezine izgradnje dobit ćemo na natječaju – zaključio je Dario Zurovec dodavši da podržava peticiju kojom Strmčani zahtijevaju žurno postupanje kod izgradnje nove osnovne škole.

U raspravi o rebalansu gradskog proračuna i kreditnom zaduženju Grada, Damir Halužan je pitao gdje je nestalo 30 milijuna kuna koji su već bili u proračunu za tu školu i što će se dogoditi ako Vlada ne odobri Gradu kreditno zaduženje. Zanimalo ga je i temeljem čega je rebalansom proračuna umjesto 64 milijuna kuna koliko je prema izvršenju lanjskog proračuna iznosio prihod od poreza na dohodak, u plan sada uvršten prihod od 84 milijuna kuna, a projekcije svih drugih gradova i općina govore o mogućem smanjenju tog dijela prihoda do kraja godine za oko 11 posto.

-Novci nisu nigdje nestali jer je inicijalnim planom za ovu godinu bilo predviđeno 15 milijuna kuna, a za sljedeću isto toliko – odgovorio je Davor Nađi. Biserka Delač je rekla da je u međuvremenu došlo do izmjene načina financiranje izgradnje škole i dvorane s obzirom na to da ni Županija nije planirala zaduživanje, a Grad je planirao da će od Županije dobiti sredstva i voditi cijelu priču što je bilo definirano i sporazumom iz veljače ove godine. Nađi je još dodao da je izvršenje lanjskog proračuna za 20-ak milijuna kuna bilo veće od plana, ali je, kako je rekao, veća bila i realizacija.

Halužan to nije smatrao odgovorom na svoje pitanje o planiranom rastu prihoda od poreza na dohodak dodajući da se tako prikriva manjak od 20 milijuna kuna u proračunu. Upozorio je da ni ove godine izvršenje proračuna neće biti veće od 90 milijuna kuna.

HDZ-ova vijećnica Vesna Filipović poprilično je detaljno raščlanila podosta rebalansiranih stavki u proračunu u odnosu na prvotni plan upozorivši da bi se puno više računa trebalo voditi o ostvarenju plana u prethodnom proračunu i iz toga naučiti realnije planirati.

Na kraju rasprave o rebalansu gradskog proračuna gradonačelnik Dario Zurovec prihvatio je većinu amandmana koje su podnijeli nezavisni vijećnici Drago Prahin i Stipo Ćorluka te SDP-ov Dario Zajec, pa je došlo do povrata sredstava onima za koje je bilo predviđeno smanjenje.

Kraća se rasprava povela i oko izmjena i dopuna programa gradnje i održavanja komunalne infrastrukture na području Svete Nedelje, ponajviše na temu prioriteta i potreba u toj izgradnji i održavanju.

Gradsko vijeće Svete Nedelje razmotrilo je i uz kraće rasprave o radu Vatrogasne i Sportske zajednice te Udruge osoba s invaliditetom Synergia, uglavnom jednoglasno prihvatilo niz izvješća o lanjskom radu gradskih trgovačkih društava, ustanova, institucija, zajednica i udruga.

Sjednica je i ovaj put održana u Društvenom domu u Strmcu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.