Proštenje u Slapnici

20. srpnja 2020.
Komentari isključeni
1.157 Pregleda

Iako selo Slapnica u Samoborskom gorju ima tek devet stalnih stanovnika, u nedjelju 19. srpnja živnula je jer su se okupili mještani, rodbina, nekadašnji stanovnici, kumovi, hodočasnici i prijatelji na malo proštenje koje se održava već sedmu godinu i budi sjećanje na blagoslov raspela kojeg je blagoslovio vlč. Vlado Bogdan 2013.godine.

Misu pred raspelom predvodio je vlč. Matej Petrić tumačeći prispodobu iz evanđelja o sijaču i kukolju, gorušici i kvascu. Na zanimljiv način „lomio“ je Riječ evanđelja te potaknuo sve prisutne na življenje vjere i bratskog zajedništva.

Nakon mise svi prisutni, njih stotinjak, ostali su uz zajednički stol na kojem su se našle razne delicije koje su pripremili mještani i njihovi prijatelji koji se jednom godišnje okupe oko raspela koje je postavljeno na lijepom mjestu križanja puteva uz sam potok Slapnicu po kojem je selo i dobilo ime. Na kraju zajedničkog ručka stigli su i muzikanti uz koje su svi prisutni zapjevali poznate domaće pjesme koje u gorju odzvanjaju još svečanije i ljepše.

Danas u selu Slapnica živi devet stalnih stanovnika i najmanje je selo u župi sv. Anastazije a jednogodišnje okupljanje oko raspela svi doživljavaju kao nešto lijepo i svečano. Slapnica je nekada imala stotinjak stanovnika, vrijednih težaka, poljoprivrednika koji su obrađivali polja i živjeli pod obroncima Malog i Velikog Lovnika, u dolini koja obiluje vodom i ljepotom brega koji je nadvisuju.

Slapnica je selo u Samoborskom gorju do kojeg se dolazi iz Smerovišća skrećući u centru mjesta, kraj mjesne škole, desno. ako niste bili u Slapnici nova prilika za upoznati to mjesto je iduće proštenje na koje smo svi pozvani, već sada od dobrih domaćina, koji će dati sve od sebe da nam boravak učine lijepim i posebnim.

Radovan Librić

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.