Vijećnici prihvatili drugi rebalans gradskog proračuna

9. srpnja 2020.
Komentari isključeni
419 Pregleda

Samoborsko Gradsko vijeće je na danas održanoj sjednici vijeća u samoborskom Centru za mlade prihvatilo drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna. Rebalansom je od oko 1700 stavki u proračunu izmijenjeno čak 800, pa je proračun s 352 milijuna kuna sada manji za oko 6 milijuna kuna i iznosi 346 milijuna kuna.

Rebalansom je u proračun uvršten i višak iz prethodne godine od 9, 5 milijuna kuna pa je u konačnici ovim drugim rebalansom preraspoređeno čak 15 milijuna kuna i proračun je usklađen sa stvarnim stanjem prihoda i rashoda.

Kako je pojasnio pročelnik za financije Željko Radovanić uz preneseni višak iz prethodne godine, u Gradu računaju na veće prihode od komunalnog doprinosa, kao i od prodaje zemljišta, a uz to za mjere pomoći gospodarstvu, uslijed koronavirusa, od planiranih preko 6 milijuna kuna neutrošeno je ostalo 1, 5 milijuna kuna, pa su sada ta sredstva osigurana za kupnju radnih bilježnica za školarce, jer je u međuvremenu izostala obećana pomoć Zagrebačke županije za tu namjenu. Osim planiranih 6 milijuna kuna u uređenje nogometnih igrališta tj. kupnju umjetne trave, osigurano će biti 2 milijuna, kuna.

“Komunalna infrastruktura je najveći dobitnik rebalansa, jer za tu je namjenu osigurano 10 milijuna kuna. Pola milijuna kuna namijenjeno je za uređenje prostora u zgradi nekadašnje “Same”, jer će u taj prostor useliti udruge koje će iseliti iz nekadašnjeg prostora Komunalca u Perkovčevoj ulici. Uredit će se i zgrada u vojarni za potrebe Civilne zaštite i Gorske službe spašavanja, a osigurano je i preko milijun kuna za uređenje vrtića u Pavučnjaku te oko 300 tisuća kuna za uređenje vrtića u Galgovu” – pojasnio je pročelnik za financije Željko Radovanić.

Za ovakav rebalans bilo je 18 vijećnika, dok su protiv bili nezavisni vijećnici Vladimir Skendrović i Irena Franceković. Zamjerili su što su ih vladajući kritizirali kada su ukazivali da je nerealno uložiti čak 6 milijuna kuna u uređenje nogometnih igrališta, a sada su ta sredstva značajno smanjena.

Nezavisni vijećnik Vladimir Skendrović kritizirao je vladajuće rekavši kako je rebalans rezultat lošeg planiranja proračuna na što je u više navrata ukazivao. Posebno je istaknuo kako se znalo da se neće ići u gradnju bazena, a ipak su se sredstva za to osiguravala, a isto je i sa sredstvima planiranim za pomoć samoborskom gospodarstvu, jer moglo se predvidjeti da se ta sva planirana sredstva neće iskoristiti te su se u gradu mogli informirati o broju nezaposlenih i slično.

Pročelnik Željko Radovanić žustro je odgovorio kazavši kako ništa od navedenog nisu argumenti, jer sredstva za bazen su planirana temeljem prijave projekta na natječaj, ali nije se moglo znati da će Gradu biti odobreno svega 30% sredstava od ukupne vrijednosti projekta, a što se tiče pomoći gospodarstvenicima nije se moglo unaprijed znati koliko će ih se javiti za pomoć te koliko će ljudi ostati bez posla uslijed pandemije koronavirusa” – rekao je Radovanić.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili i sve izmjene i dopune u programima vezanim za proračun, od komunalnih, preko socijalnih i kulturnih, do potreba u školstvu i drugim sektorima.

SPORAZUM GRADA SAMOBORA I HRVATSKIH CESTA

Vijećnici su jednoglasno podržali zaključak da se s Hrvatskim cestama sklopi Sporazum o suradnji i reguliranju međusobnih odnosa na izvanrednom održavanju državne ceste od malograničnog prijelaza do mosta na Gradni u Samoboru, duljine 2,4 km. Kako je pojasnio pročelnik Zvonko Župančić, Hrvatske ceste planiraju raditi izvanredno održavanje, uz koje će se realizirati i projekt pješačko – biciklističke staze, za koju je Grad napravio tehničku dokumentaciju još 2017. godine. Uz kolnik će se raditi i 3 m široka staza, za vožnju biciklom u oba smjera i za pješake, a od kolnika će biti odvojena i jedan metar širokim zelenim pojasom na koji će biti postavljena nova rasvjeta. Hrvatske ceste, će kao nositelj investicije, provesti postupak javne nabave , a Grad Samobor će sufinancirati svoj dio, koji se procjenjuje na oko 3,5 milijuna kuna. Samobor će po završetku radova preuzeti u vlasništvo te na upravljanje i održavanje pješačku stazu.

Na kraju sjednice Gradskog vijeća predsjednik Miran Šoić podsjetio je vijećnike da je raspisana natječaj za dodjelu javnih priznanja grada Samobora te da će se iduća sjednica održati u rujnu.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.