Od crnih rupa i Marsa do tektonskih ploča i dronova za male znanstvenike

9. srpnja 2020.
Komentari isključeni
333 Pregleda

U Samoboru još do subote traje 2. Samoborska škola znanosti i tehnologije. Radionice se odvijaju u parku na Trgu Matice hrvatske, a svaki dan u njima sudjeluje 60-ero djece osnovnih škola podijeljenih u tri grupe sukladno dobi, ali i epidemiološkim preporukama.

U suradnji Samoborske udruge roditelja za lokalne aktivnosti (SURLA) i dr. sc. Dalibora Paara za male buduće znanstvenike pripremljene su zanimljive prezentacije i eksperimenti, a kako kažu iz SURLA-e stavovi Europske komisije su da se EU općenito suočava s problemom manjka znanstveno obrazovanih ljudi na svim razinama društva pa je hitno potrebno proširiti mogućnosti znanstvenog (STEM) obrazovanja i potaknuti puno više djece da se tijekom školovanja usmjere u pravcu STEM područja, odnosno steknu znanja i vještine u STEM područjima kao temeljima zanimanja 21. stoljeća.

U Samoboru se zato kreće od ideje da se djeci od prvog razreda osnovne škole treba pričati o pripremama astronauta za svemirska putovanja, veličanstvenom otkriću Andrije Mohorovičića, gravitacijskim valovima crnih rupa, potrazi za životom na Marsu i letećim strojevima od Leonarda da Vincija do suvremenih dronova. Sve to su teme ove druge po redu Samoborske škole znanosti i tehnologije.

Ova ljetna škola dio je programa Mohorovičić kojeg izvodi udruga SURLA u suradnji s doc. dr. sc. Daliborom Paarom sa PMF Zagrebačkog sveučilišta uz podršku Grada Samobora, POU Samobor, Hrvatskog fizikalnog društva i Ministarstva znanosti i obrazovanja te sponzorima: Atlantic Grupa i CB PRINT.
Foto: Udruga SURLA

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.