Na “aktualcu” o građanskoj inicijativi Samobor bez 5G mreže

9. srpnja 2020.
Komentari isključeni
585 Pregleda

UVOĐENJE 5G MREŽE

Na aktualnom satu današnje sjednice samoborskog Gradskog vijeća raspravljalo se o građanskoj inicijativi za uvođenje moratorija na implementaciju 5G mreže u Samoboru i okolici. Naime građanska inicijativa Samobor bez 5G, a koju je potpisalo 50 građana, tražila je da se na dnevni red sjednice Gradskog vijeća uvrsti rasprava o uvođenju moratorija na implementaciju 5G mreže i da se o tome donese odluka dok se ne dokaže da 5G mreža nema negativan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš. Ukazali su i na zakonske mogućnosti koje Grad može iskoristiti, a kako bi se spriječila implementacija 5G mreže do trenutka kad bi se neovisnom studijom moglo potvrditi da ne postoje štetni učinci te nove mreže na ljude i okoliš.

Vijećnici su se složili da će navedena tema biti uvrštena na dnevni red iduće sjednice, ali i da prije toga treba organizirati javnu tribinu na kojoj bi građani dobili sve potrebne informacije o 5G mreži.

Vijećnici su se složili da bi bilo najbolje tribinu organizirati u rujnu, jer u ovo vrijeme su mnogi građani na godišnjim odmorima, pa informacije neće doprijeti do velikog broja zainteresiranih. Na javnu tribinu predstavnici Grada planiraju pozvati predstavnike HAKOM-a, Hrvatskog Telekoma, ali i Ministarstva zdravstva, koje je, kako je rekao predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, ocijenilo da 5G mreža nije štetna za zdravlje ljudi. “Tek kad se informiramo o ovoj temi možemo donijeti valjanu odluku – zaključio je Šoić – te dodao kao je već u HAKOM poslao dopis u kojem se traži da sudjeluju u javnoj tribini.

Miran Šoić je rekao i kako dozvolu Hrvatskom Telekomu za implementaciju navedene mreže daje HAKOM, a na temelju strategije razvoja nove mreže na nivou Europske unije kao i države Hrvatske. “Glavni argumenti za uvođenje 5G mreže je to što bi se tako povećala produktivnost Hrvatske u onim područjima u kojima Hrvatska najviše zaostaje, a od velike bi koristi bila i za poslovne subjekte. Treba utvrditi sve učinke takve mreže” – rekao je Šoić te naveo primjer Grada Hvara gdje se također potpisivala peticija protiv 5G mreže i čije je Gradsko vijeće donijelo Odluku o potrebi osnivanja neovisnog tijela koje će utvditi je li ta mreža štetna ili ne. Sve su to poslali nadležnim državnim institucijama, ali još uvijek, ni nakon mjesec dana, nisu dobili nikakav odgovor mogu li uopće učiniti išta po tom pitanju” – rekao je Šoić.

Nezavisni vijećnik Vladimir Skendrović predložio je da, ako oni koji implementiraju 5G mrežu u Samobor, a uopće ne pitaju Grad Samobor za suglasnost, da onda barem nešto ponude zauzvrat. Primjerice besplatan internet za građane i slično. “Ajmo vidjeti što možemo dobiti, a što će biti korisno za sve građane. Ovako se loptica prebacuje s jednih na druge i zato treba vidjeti koji je naš pravni okvir, ne da to zaustavimo, već da vidimo jesmo li oštećeni i možemo li to kapitalizirati” – rekao je Skendrović.

Vijećnicu su se naposljetku složili da prije donošenja konkretne odluke o moratoriju treba organizirati javnu tribinu na kojoj će vijećnici, ali i građani, dobiti sve relevantne informacije o 5G mreži. Tribina će – najavljeno je biti održana u rujnu, a građani će na vrijeme o tome biti obaviješteni.

ZAŠTITNE MASKE

Vijećnika Skendrovića zanimalo je zašto Grad ne izdvoji sredstva za kupnju maski za najugroženije skupine građana, a kako bi im se podijelile. Isto tako pitao je što je s maskama koje su u skladištu u Jastrebarskom, a za koje je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, rekao da će biti dostavljene lokalnim stožerima civilne zaštite.

“U skladištu u Jastrebarskom nalazi se nekoliko milijuna maski i nekoliko puta sam apelirao na Ravnateljstvo civilne zaštite i Županijski stožer da dio tog materijala dostave lokalnim stožerima, no do današnjeg dana nisam dobio konkretnu informaciju” – rekao je Željko Stanec te dodao kako se dio zaštitne opreme tj. dezinfekcijska sredstva redovito dostavljaju staračkim domovima. “Bilo bi suludo dokazivati se i kupovati zaštitne maske kad tih maski ima na skladištu i nastojat ćemo da nam ih dostave ” – rekao je Stanec.

RADOVI U ZAPREŠIĆKOJ ULICI, USPORNICI U ULICI ANTE KOVAČIĆA I NEUREĐENO IGRALIŠTE U KLADJU

Vijećnik HDZ-a Lovro Mihelić je u ime građana Gornjeg kraja pitao koji su planovi po pitanju rekonstrukcije donjeg dijela Zaprešićke ulice u smislu rješavanja problema kanalizacije i oborinskih voda. U ime mještana GČ Perivoj pitao je je li moguće u ulici Ante Starčevića, koja se sada rekonstruira,postaviti dva uspornika prometa.

Lovro Mihelić rekao je i kako su mu se javili mještani Kladja koji su nezadovoljni, jer se ne održava tamošnji sportski centar, s obzirom da je igralište nepokošeno i zapušteno, pa je predložio da se igralište uredi.

Željko Stanec je rekao da će Komunalac pokositi igralište te apelirao na građane da se organiziraju i sami održavaju igralište, ako ga planiraju koristiti, jer to je tako nekada funkcioniralo. “Komunalac ne može kositi 72 sportska igrališta, a Grad može pomoći tako da preko mjesne samouprave, za bilo koji mjesni odbor ili grupu građana, kupi kosilicu za potrebe održavanja igrališta. No, građani moraju sami kositi, jer ne mogu očekivati da će se iz proračuna plaćati sve ono što bi netko mogao napraviti sam tj. uz podršku Grada” – rekao je Stanec. Što se tiče rekonstrukcije donjeg dijela Zaprešićke ulice ono nije u planu za ovu godinu, a u Ulici Ante Starčevića u kojoj bi radovi trebali biti završeni do 15. kolovoza, bit će postavljeni pobornici prometa, jer oni su uvršteni u projekt rekonstrukcije.

RADOVI U GRADNI

Nezavisna vijećnica Irena Franceković pitala je hoće li biti dvoršeni radovi u Mjesnom odboru Gradna gdje je izgrađeno 30 metara nogostupa te je započeta izgradnja autobusnog ugibališta i to prije izbora. Željko Stanec je odgovorio da radovi nemaju veze s izborima i da će ono što je započeto biti dovršeno.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.