Najnovije

Bez prihvaćanja tehnologije nema poslovnog napretka

7. srpnja 2020.
Komentari isključeni
425 Pregleda

Program “Građanski utorak” – ciklus besplatnih predavanja za građanstvo koje organizira POU Samobor nastavit će se na jesen. Posljednje predavanje prije ljetne stanke održano je u utorak 30. lipnja u samoborskom kinu, a tema predavanja bila je Industrija 4.0.

U predavanju su u kratkim crtama bile pokrivene industrijske revolucije od izuma parnoga stroja polovicom 18. stoljeća do industrije 4.0, uz poseban osvrt na današnje industrijske trendove, digitalizaciju i korištenje big data podataka, te na rješenja za industriju 4.0 koja nudi razvojno proizvodni centar Damko u sklopu poduzeća Purić d.o.o.

“Ključ uspjeha u uvjetima današnjega poslovanja je prilagodba novim zahtjevima tržišta i prihvaćanje tehnologije koja se razvija svakodnevno. Zanimljiva je činjenica da svjetski uspješne kompanije ne posjeduju objekt svoga poslovanja. Primjer je Uber kao najveći svjetski pružatelj taxi usluge, a koji nema vozila u svome vlasništvu, dok najveći svjetski trgovac Alibaba ne posjeduje niti jedno skladište” – rekao je direktor tvrtke Purić, Blaško Kovačević.

“Svrha razvoja tehnologije je pružanje mogućnosti kompanijama da budu konkurentne. One koje se ne prilagode budu brzo zamijenjene drugima i to sada puno brže nego prije desetak godine. Mehanizacija, robotika, digitalizacija i optička kontrola pomažu zaposlenicima brže i kvalitetnije obaviti zadatak.
Promatrajući članice EU Hrvatska je na začelju po produktivnosti rada, te slijedno tome i plaćama radnika. Povećanjem produktivnosti direktno utječemo na rast plaća, a najbrži način povećanje produktivnosti je upravo automatizacija proizvodnih procesa. Cilj mora biti povećanje produktivnosti automatiziranjem proizvodnih procesa, za što tvrtka Damko u sklopu poduzeća Purić d.o.o. ima izvrsna rješenja” – kazao je Blaško Kovačević.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.