Okupljena građanska inicijativa “Samobor bez 5G”

3. srpnja 2020.
Komentari isključeni
1.509 Pregleda

U našem je gradu, kako su nas mailom obavijestili pokretači, okupljena građanska inicijativa “Samobor bez 5g” s ciljem uspostave moratorija na uvođenje 5g mreže u Samoboru, koja se uz privremene dozvole HAKOM-a testira na 10 lokacija.

U tu svrhu jučer su uputili vijećnicima Gradskog vijeća i upravi Grada prijedlog za moratorij na uvođenje 5g mreže sve do zaključenja neovisnog istraživanja na njene stvarne učinke. Ujedno su zamolili, da se rasprava o ovom prijedlogu uključi na dnevni red iduće sjednice Gradskog vijeća. Potpisnici prijedloga su građani sa šireg gradskog područja Samobora, a prijedlog je do sada potpisalo 50 građana.

U svom dopisu pozvali su se na domaće i strane izvore o mogućim štetnim učincima ove nove mreže, dok su se u obraćanju referirali i na izjave zamjenika gradonačelnika s Tribine gradonačelnika 18. lipnja u našem programu, iz kojih se, kažu moglo zaključiti da Grad Samobor nije bio uključen u odlučivanje po tom pitanju.

Kao primjere odluka o moratoriju naveli su nedavnu odluku Grada Hvara (44. Sjednica GV), kao i susjedne Slovenije, koja je odluku podigla na nacionalnu razinu.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.