Sveta Nedelja napravila još jedna iskorak prema transparentnijem poslovanju

2. srpnja 2020.
Komentari isključeni
341 Pregleda

Grad Sveta Nedelja prvi u Hrvatskoj uveo je transparentnu online javnu nabavu u svoja gradska poduzeća i to u gradski Dječji vrtić Slavuj, Trgovačko društvo SVENKOM i Kulturni centar. Svi ugovori, narudžbenice i fakture ovih tvrtki, ustanova i institucija od sada su dostupni online na poveznici SVETA NEDELJA TRANSPARENTNOST

“Ovo je još jedan novitet kojim želimo podići razinu transpentrnosti našeg poslovanja i nadamo se da će naš primjer sljediti drugi gradovi i općine, a kako bi se transparentnost povećala na razini čitave Hrvatske ” – rekao je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u društvenom domu u Strmcu, svetonedeljski gradonačelnik Dario Zurovec.

Njegov zamjenik Davor Nađi pojasnio je kako je aplikacija vrlo jednostavna za korištenje, a daje uvid u cijeli postupak javne nabave. “I prije uvođenja ove nove aplikacije Sveta Nedelja je najtransparentniji grad u Hrvatskoj, jer je uvela niz alata kojim je digitaliziran rad gradske uprave, a sada smo to proširili i na gradske ustanove i poduzeća” – rekao je Nađi te naglasio kako je dovoljno u tražilicu u Google upisati Sveta Nedelja transparentnost i otvorit će se linkovi za sve aplikacije koje vode do ugovora, narudžbenica, računa i ostalih podataka o poslovanju.

“Udruga Glas poduzetnika koja okuplja velik broj poslovnih subjekata imala zahtjev prema državnim poduzećima i ustanovama da uvedu online javnu nabavu, ali ta ideja nije prihvaćena i mi smo jedini u Hrvatskoj koji smo to učinili “– rekao je Nađi.

Davor Nađi je izrazio nadu da će i ostali gradovi, županije kao i ministarstva te državne agencije i institucije uvesti online javnu nabavu, jer te se nabave financiraju novcem poreznih obveznika i zato im se troškovi trebaju transparentnO i na jednostavan način prikazivati” – zaključio je Davor Nađi.

Direktor Svenkoma,Dalibor Jakopec zahvalio je Gradu u ime Svenkoma, Dječjeg vrića Slavuj i Kulturnog centra na uvođenju ove aplikacije.

„Ovo je najbolji način kako bi naši građani i cijela zajednica mogli pristupiti podacima o našem poslovanju. Ova aplikacija koristit će i nama kao poduzeću, jer ćemo moći napraviti izvješća i planove za budućnost, zbog čega sam uvjeren kako je njezina korist višestruka.“ – rekao je Dalibor Jakopec. današnjoj konferenciji za medije nazočili su i ravnateljica Dječjeg vrtića “Slavuj“ Gordana Supanc te ravnatelj Kulturnog centra Robert Maračić.

Grad Sveta Nedelja prvi je i jedini grad u Hrvatskoj koji je dosad učinio ovakav iskorak prema transparentnosti. Pokrenuli su savjetodavni e-referendum, otvoreni GIS sustav i Registar javne nabave, te uveli aplikaciju za praćenje sredstava za sport i vatrogastvo SOM Sport, čime su uveli potpunu transparentnost financija.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.