Radovi na izgradnji vodoopskrbnog sustava Noršić Selo – Jarušje dobro napreduju

2. srpnja 2020.
Komentari isključeni
1.313 Pregleda

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti i nositelj na listi u II. Izbornoj jedinici, zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić zajedno s kandidatima na listi Stranke rada i solidarnosti u VII. Izbornoj jedinici te direktorom Vodoopskrbe i odvodnje Marinom Galijotom obišao je danas radove na izgradnji vodoopskrbnog sustava Noršić Selo – Jarušje u dužini od 5350 metara.

Izgradnjom tog vodoopskrbnog sustava trebali bi biti riješeni problemi s isporukom vode u Noršić selu, Jarušju, Bašić Bregu, Solinama i Gluščić Bregu, jer ta su područja vezana na kaptažu i vodospremu Noršić Selo koja je izgrađena 80-ih godina prošlog stoljeća.

“Evo nas u pitoresknom Noršić Selu gdje smo bili i prije dvije godine kada je s nama bio i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, a koji tada nije vjerovao da ćemo mi ovo napraviti. Sada je već 65% posla odrađeno, ostalo je još 35 % za odraditi od ukupno oko 5, 5 kilometara dužine vodoopskrbnog sustava i 82 priključka, a investicija je vrijedna oko 8 milijuna kuna” – rekao je Milan Bandić.

“Znate li kad bi ovdje došao Krešo Beljak i Restart koalicija? Nikada, pa ni onda” – rekao je Milan Bandić naglasivši kako odavde do vodospreme Cerje, koja je treća po veličini u Zagrebu, ima 57 kilometara i to je sve zona obuhvata Zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje. Izvođač radova tvrtka BK Montaža iz Zagreba dovezla je na gradilište milijun i pol kuna vrijedan stroj i samoborsku sedru buši kao “švicarski sir”, a konačni rezultat bit će 82 priključka i to 36 u Jarušju, 31 u Noršić selu, 7 na Bašić Bregu, 5 na Gluščić Bregu i 3 u Solinama” – rekao je Milan Bandić.

“Mnogi će reći zašto sve to radite zbog 82 čovjeka i u projekt ulažete oko 8 milijuna kuna, ali svaki čovjek u 21. stoljeću mora imati uvjete dostojne života, a to znači da ima vodu” – naglasio je Milan Bandić te zahvalio Marinu Galijatu, direktoru Vodoopskrbe i odvodnje, čiji su ljudi preko godinu dana radili istražne radnje i našli bušotinu na 80 metara dubine, zatim izvođačima radova kao i Samoborcu Damiru Skoku, vijećniku u samoborskom Gradskom vijeću i kandidatu za saborskog zastupnika, 5. na listi Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti u VII. Izbornoj jedinici, koji se založio za rješavanje ovog problema.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagreb, Marin Galijot rekao je kako su prije dvije godine prilikom obilaska terena donijeli zaključak da na 5, 5 kilometara mreže, zbog učestalih puknuća vodoopskrbnih cijevi, građenih sredinom prošlog stoljeća, a što iziskuje velike troškove na popravcima, treba zamijeniti postojeći vodoopskrbni cjevovod.

Marin Galijot pojasnio je kako radovi nisu odmah počeli, jer je trebalo napraviti istražne radove na kaptaži u Noršić Selu. “Ideja je da u Kostanjevcu, udaljenom odavde oko 5 kilometara, bušimo i dovodimo vodoopskrbnim cjevovodima vodu na vodospremu Noršić selo prema 5 navedenih mjesta” – rekao je Marin Galijot .

“Proveli smo javnu nabavu, izabrali izvođača radova i nadzor, započeli smo s radovima i vjerujem da bi do 1. listopada trebali biti gotovi s rekonstrukcijom svih vodoopskrbnih cjevovoda na predmetnom području, asfaltiranjem ceste, a nakon toga i s rekonstrukcijom same kaptaže i vodospreme kako bi osigurali kvalitetnu vodoopskrbu i uslugu na ovom području” – naglasio je Marin Galijot i napomenuo kako se uslužno područje Vodoopskrbe i odvodnje rasprostire na području Grada Zagreba, Općine Stupnik, gradova Samobora i Svete Nedelje, gotovo od granice sa Slovenije pa do Dugog sela i Svetog Ivana Zeline.

Pitali smo Marina Galijota koliko će mještane navedenih naselja koštati vodovodni priključak, a on nam je rekao da se nada da će Grad Samobor donijeti Odluku kojom će se subvencionirati ti priključci. Pojasnio je kako je u Gradu Zagrebu na snazi Odluka kojom se priključci za sve fizičke osobe subvencioniraju od strane Grada Zagreba tj. dovoljno je samo podnijeti zahtjev za izvedbu priključka.

“Nešto slično smo uspjeli dogovoriti s Općinom Stupnikom i Gradom Sveta Nedelja, a sada ovisi o Samoboru hoće li donijeti Odluku kojom će se izvedba vodoopskrbnih priključaka donirati od strane Grada Zagreba i zatvoriti račun s Vodoopskrbom i odvodnjom. Sada ćemo izvesti sve vodoopskrbne priključke, jer to su već i sada naši korisnici i novih u pravilu nema” – rekao je Marina Galijot.

Samoborac, Damir Skok, vijećnik u samoborskom Gradskom vijeću i kandidat za saborskog zastupnika i to kao 5. na listi Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić 365 u VII. Izbornoj jedinici, izrazio je zadovoljstvo što su radovi započeli i što se ono što je obećano sada i realizira.

“Za mene je ovo velika satisfakcija, jer volim kad se stvari rade i kad se rade dobro. Naime, kada su me prijatelji alarmirali kakvo je stanje s vodom u tom području, otišao sam kod zagrebačkog gradonačelnika i direktora Vodoopskrbe i brzo su se stvari pokrenule. Tada je bilo raznih podmetanja i prigovaranja da se samo slikamo i obećavamo, a ja sam tvrdio da nije tako i da će problem biti riješen. Svaki mjesec sam dolazio na sastanak s gospodinom Galijotom i pratio stanje. Ono što je izgledalo da će biti brže napravljeno ispalo je kompliciranije, ali na kraju bolje, jer je investicija veća od prvo planirane. Mislim da smo napravili jednu lijepu stvar. Kod izbora svi se kunu u razvoj i revitalizaciju zapuštenih područja, pa tako i Žumberka i Samoborskog gorja, a ne napravi se ništa. Jedna prijeka potreba je ovaj vodovod za naše sugrađane i nadam se da će ovo ulaganje u infrastrukturu spriječiti odljev stanovništva i potaknuti povratak i razvoj u ovom našem divnom području” – rekao je Damir Skok.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.