Smeće tematski preplavilo dnevni red

30. lipnja 2020.
Komentari isključeni
405 Pregleda

Gospodarenje otpadom, usluga njegova prikupljanja i divlja odlagališta na području Svete Nedelje bile su teme koje su dominirale današnjom gotovo trosatnom sjednicom svetonedeljskog gradskog vijeća. Zbog epidemiološke situacije svetonedeljski gradski vijećnici ovu su sjednicu odradili u Društvenom domu Strmec.

Vijećnici su većinom glasova najprije izvan snage stavili svoju odluku iz siječnja ove godine o sporazumom prestanku ugovora o koncesiji za obavljanje javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada i potom donijeli novu kojom će taj posao do kraja ove godine za njih i dalje obavljati tvrtka Eko Flor Plus. Uvidjelo se, naime, da do danas, odnosno do kraja lipnja i isteka važenja postojeće odluke neće biti moguće zaključiti novi ugovor o koncesiji za ovu komunalnu djelatnost jer je postupak za odabir novog koncesionara i dalje u tijeku.

-Pravi razlog tomu su izbori prije kojih se ne želi zaključiti ovaj koncesijski ugovor jer će njime doći do poskupljenja usluge prikupljanja otpada koja je posljednjih mjeseci ionako već porasla za oko 38 posto – iznio je vijećnik HDZ-a Damir Halužan i pitao se zašto je uopće bio raskinut ugovor o koncesiji. Nadovezao se na to i tvrdnjom da je u međuvremenu gradonačelnik Svete Nedelje bez suglasnosti Gradskog vijeća potpisao ugovor s Eko Florom Plus o odvozu sirovine s novog svetonedeljskog reciklažnog dvorišta po cijeni od 2 milijuna kuna godišnje umjesto dosadašnjih 512 tisuća kuna.

-Nije to bio moj hir jer svatko bi išao na nižu cijenu – replicirao je Halužanu Dario Zurovec – ustvrdivši da je u novim okolnostima prestao izvoz dijela sirovine u Kinu te da je i obližnja Austrija prestala otkupljivati određene sirovine. Uz to – rekao je gradonačelnik Zurovec – i u našoj zemlji se suglasnošću Ministarstva zaštite okoliša i energetske učinkovitosti zatvorilo 35 deponija, a preostalih 100-injak podiglo je cijene što se, nažalost, prelilo na naše džepove. -S ovakvim načinom gospodarenja otpadom u državi, svima će porasti cijene prikupljanja – naglasio je Dario Zurovec – dodavši da bi se možda nešto moglo i učiniti kakvom subvencijom da Sveta Nedelja umjesto koncesionara ima svoje vlastito poduzeće registrirano za to. Što se sporazumnog raskida koncesijskog ugovora s Eko Florom Plus tiče, Zurovec je još dodao da je ta tvrtka prekinula ugovore sa svim gradovima i općinama u kojima pruža svoje usluge, ako ne sporazumno, onda jednostrano.

DIVLJA ODLAGALIŠTA

Na dnevnom redu bile su i mjere za sprečavanje odbacivanja otpada na lokacije na kojima je u više navrata uočeno neovlašteno odlaganje koje su prošle uz suzdržanost oporbe. Viša savjetnica za gospodarstvo i projekte Martina Fabijan ustvrdila je da je u prošloj godini u odnosu na 2018. godinu znatno porastao broj divljih odlagališta otpada. Utvrđeno ih je čak 19, a s onima iz 2018. godine sanirane su 22 takve deponije.

HDZ-ova vijećnica Vesna Filipović upozorila je na odlagalište azbestnog otpada koje se pojavilo u Rakitju, njezin stranački kolega Jozo Vrdoljak požalio se na previsoke kontejnere na reciklažnom dvorištu u koje se teško ubacuje građevinski otpad, a predsjednik Kluba HDZ-ovih vijećnika Damir Halužan ukazao je na ilegalno odlagalište u Kerestincu za čije je postojanje okrivio gradonačelnika Daria Zurovca. -Osobno ste izvođačima radova za Grad dopustili da devastiraju zemljište veličine dvaju nogometnih igrališta koje je unajmljeno od države, a na koje je navezen razni građevinski otpad – rekao je Halužan. Dodao je da je o tome obaviješten i državni inspektorat, nakon čega se danonoćno, navažanjem zemlje, saniralo to odlagalište. Još je pitao tko će to platiti Obrtu Vrančić.

PRORAČUNSKI VIŠAK

Svetonedeljski vijećnici razmotrili su i izvršenje lanjskog proračuna kao i raspodjelu rezultata poslovanja Grada u prošloj godini. -Konsolidirani prihodi lanjskog proračuna iznosili su 91 milijun kuna, a rashodi 115 milijuna kuna – rekla je pročelnica za financije Biserka Delač i dodala: To je proračunski manjak od 24 milijuna kuna koji je pokriven prijenosom viška prihoda iz 2018. godine u visini od 30 milijuna i 500 tisuća kuna, tako da je na kraju prošle godine ostvaren višak prihoda od 6 i pol milijuna kuna. Kako će on biti raspoređen u ovogodišnjem proračunu vidjet će se u njegovom rebalansu koji je trenutno na javnom internetskom savjetovanju s građanima, a na dnevnom redu zasjedanja gradskih vijećnika naći će se početkom jeseni.

Gradsko vijeće Svete Nedelje jednoglasno je podržalo je Odluku o oslobađanju svetonedeljskih gospodarstvenika od plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti za ožujak, travanj i svibanj ove godine, odnosno za vrijeme korona krize. Budući da je to jedina gradska mjera pomoći poduzetnicima uvjetovana virusom COVID 19, vijećnik Damir Halužan je predložio da ih se, rebalansom proračuna, oslobodi plaćanja komunalne naknade i za lipanj, srpanj i kolovoz.

KOMUNALNI RED, CESTE, NOVA ULICA I AKTUALAC

Donsesena je i nova Odluka o komunalnom redu, koja je usklađena sa zakonskim promjenama i stvarnim stanjem na terenu. Komunalni redari tom su novom odlukom dobili šire ovlasti, a uvedene su i neke nove prekršajne mjere.

Jednoglasno je prihvaćena i ponuda Obrta Vrančić iz postupka javne nabave, za dvogodišnji nastavak radova na održavanju nerazvrstanih cesta o čemu će s Obrtom biti sklopljen Okvirni sporazum.

Na prijedlog mještana u Srebrnjaku jednoglasno je imenovana nova ulica – Krajačići, a prethodnu suglasnost Gradskog vijeća većinom je glasova dobio Statut javne ustanove Kulturni centar Sveta Nedelja.

Aktualni sat ove sjednice Gradskog vijeća Svete Nedelje bio je kratak, na vijećnička pitanja komunalne problematike gradonačelnik Dario Zurovec tek je djelomično odgovorio, a pune odgovore najavio pisanim putem. Nezavisni vijećnik Drago Prahin ukazao je na problem s maturantima i srednjoškolcima kojima Samoborček i Autoturist sada naplaćuju punu cijenu pokazne markice, pa je pitao što je sa subvencijom Grada po tom pitanju. Dobio je odgovor da je očito došlo do nesporazuma koji će se ispitati jer subvencija nije ukinuta iako prijevoznicima nije uplaćivana dok škole i fakulteti nisu radili i dok javnog prijevoza nije ni bilo, no sada bi to trebalo biti riješeno i ponovno uplaćeno.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.