Objavljene epidemiološke upute za birače

29. lipnja 2020.
Komentari isključeni
258 Pregleda

Zbog epidemije koronavirusa, glasovanje na ovim parlamentarnim izborima izgledat će nešto drugačije nego ranije. Državno izborno povjerenstvo objavilo je detalje upute za održavanje parlamentarnih izbora 5. srpnja. Prije ulaska na biralište svi moraju dezinficirati ruke, razmak među biračima mora biti metar i pol , a preporuka je i da birači nose maske, posebice oni koji boluju od kroničnih bolesti, s time da prilikom utvrđivanja identiteta trebaju nakratko skinuti masku. Preporuka je biračima da sa sobom ponesu kemijsku olovku kojom će glasati, a ako to ne učine, glasat će s olovkom na biračkom mjestu. Olovke će se redovito dezinficirati. Oni birači koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu pristupiti biralištu, moraju se najmanje tri dana ranije najaviti biračkom odboru kako bi mogli glasati kod kuće. Te osobe će glasovati pred vratima stana. Isto vrijedi i za osobe koje su u samoizolaciji s dodatkom da će te osobe morati obavezno imati masku. Član biračkog odbora imat će masku, rukavice i dezinficijense.Ako osobe u samoizolaciji ne mogu izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će unutra s navlakama na cipelama.

Što se tiče biračkih mjesta sva moraju biti dezinficirana, glasačke kutije moraju biti na razmaku od metar i pol, članovi biračkih odbora moraju imati maske, a preporuka je i da imaju rukavice. Članovi biračkog odbora koji identificiraju birače, odnosni oni koji primaju osobne iskaznice, moraju obavezno nositi rukavice. Sve upute Državnog izbornog povjerenstva vezane za održavnaje parlamentarnih izbora nalaze se na web stranicama DIP-a.

Foto: Arhiva Radio Samobor

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.