Najnovije

Samo Samobor u Trakošćanu

23. lipnja 2020.
Komentari isključeni
1.237 Pregleda

U Trakošćanu, u galeriji Dvora Trakošćan otvorena je izložba fotografija samoborskih autora Josipa Grđana i Silve Krajačić pod nazivom „Samo Samobor“ i dio je projekta o tradicijskim običajima i nošnjama. Na fotografijama je prikazan dio samoborske tradicijske baštine prizorima iz godišnjeg ciklusa rada i praznovanja u kojemu je glavni protagonist žena u samoborskoj tradicijskoj nošnji.

Izložbu je otvorio ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić koji je tom prilikom istaknuo da se prvi put susreće sa prikazivanjem ove tematike i s neskrivenim simpatijama za samoborski kraj vrlo pohvalno govorio o umjetničko dojmu izložbe. Publici se obratila s osvrtom na izložbu i kustosica Samoborskog muzeja Gordana Remussini, a direktorica Turističke zajednice Samobora Martina Paladina pozvala je domaćine u turistički posjet našem gradu, a isto tako putem promotivnih materijala pozvati i sve buduće posjetitelje izložbe.

Uz domaćine i mnogobrojne Varaždince izložbi su bile nazočne i predstavnice Udruženja obrtnika Samobor, zatim članice Društva sv. Izidora Seljaka u svojim narodnim nošnjama predvođene Radovanom Librićem koji je govorio o povijesti samoborskih nošnji kao i drugi gosti iz Samobora.

Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se samoborski glazbeni umjetnici Miroslav Živković i Marin Rimac s izvedbom pjesama „Poleg jedne velke gore“ i „Kraj kapele svete Ane“, a poslije i drugim samoborskim i zagorskim popevkama za vrijeme druženja u galerijskom restoranu gdje su domaćini u suradnji s hotelom „Trakošćan“ sve lijepo ugostili.

Izložba će biti otvorena punih 90 dana, sve do 18. rujna ove godine.
Josip Grđan

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.