Najnovije

U Samoboru održana još jedna pjesnička večer posvećena ljubavi

19. lipnja 2020.
Komentari isključeni
1.633 Pregleda

Večer ljubavne poezije Vrazova Ljubica održana je večeras u našem gradu po 31. put. Uvod u pjesničko druženje bila je izložba otvorena u maloj dvorani Galerije Prica u sjećanje na jednog od idejnih začetnika ove značajne kulturne manifestacije Josipa Jožu Prudeusa.

Izložena djela tek su mali segment bogate Zbirke koju je samoborski književnik, pjesnik, učitelj i novinar Josip Joža Prudeus ostavio Samoborcima, a koja se nalazi u Osnovnoj školi Samobor. “Ova izložba zahvala je Joži na utemeljenju Vrazove Ljubice, podsjetnik na Jožino stvaralaštvo i njegovu bogatu Zbirku te pozivnica posjetiteljima da dođu razgledati sve ono što je ostavio Samoboru i njegovim građanima” – naglasila je kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović.

Okupljene je pozdravila ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda koja je iskazala zahvalnost što pjesnici postoje i svake godine stvaraju nove stihove. Posebno je zahvalila Društvu hrvatskih književnika i samoborskom Ogranku Matice hrvatske, čiji pjesnici već tri puna desetljeća sudjeluju u ovoj manifestaciji, kao i Samoborskom muzeju i Gradskoj knjižnici Samobor koji osmišljavaju nove projekte koji su dio Festivala Ljubavne poezije. Jelena Vojvoda zahvalila je i Gradu Samoboru, Zagrebačkoj županiji i Ministarstvu kulture na financijskoj podršci naglasivši kako se u ovim trenutnim okolnostima, posebice proteklih mjeseci, pokazalo koliko je kultura vrijedna, jer se pokazalo da nas spašava i može napraviti odmak od svakodnevice.

Hrvatski književnik Josip Palada podsjetio kako su Joža Prudeus i Nediljko Fabrio došli na ideju da se pokrene Vrazova Ljubica te naglasio kako bi se ljubavna priča Ljubice i Stanka trebala još više promovirati sugerirajući i da se Prolaz hrvatskih pjesnika za posjetitelje otvori s oba ulaza.

Izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća, Miran Šoić naglasivši kako je Vrazova Ljubica na inicijativu Jože Prudeusa postala jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Samoboru te je sve pozvao da dođu razgledati ne samo ovu izložbu već i čitavu Zbirku Jože Prudeusa u Osnovnu školu Samobor. Naglasio je kako će Grad i dalje podupirati ovu i ostale vrijedne kulturne manifestacije u Samoboru.

Ove je godine Vrazova Ljubica održana u skromnijem i jednodnevnom izdanju zbog trenutnih okolnosti, a Zbirka stihova s prošlogodišnjeg susreta nije tiskana, ali je izdana online i nalazi se na web stranicama Grada Samobora. Ove je godine zato prvi puta tiskan promotivan letak namijenjen turistima u kojem je ispričana ljubavna priča Stanka Vraza i Ljubice Cantilly, koji se nazivaju samoborskim Romeom i Julijom.

Prije čitanja poezije pjesnici su se i ove godine okupili na Ljubičinom grobu u prolazu hrvatskih pjesnika, uz župnu crkvu svete Anastazije, gdje je otkrivena ploča s uklesanim stihovima pjesnikinje Ane Horvat. Stihovi glase: “Više te volim kad te nema – tada sav prostor među nama ispunjam ljubavlju”.

U Večeri ljubavne poezije Vrazova Ljubica ove je godine sudjelovalo preko 30 pjesnika i svaki od njih pročitao je svoje stihove. Pjesničku večer vodila je Vanda Batulica, stihove pjesnika, koji su opravdali svoj izostanak, a inače rado sudjeluju u manifestaciji, pročitala je Valentina Čebušnik Dorotić, a glazbom je pjesničku večer upotpunio kantautor Marko Vucković.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.