Energetskom obnovom do puno boljih uvjeta za rad

9. lipnja 2020.
Komentari isključeni
523 Pregleda

Na završnoj konferenciji u povodu energetske obnove Područne škole u Kerestincu, koja je u sastavu Osnovne škole Sveta Nedelja, danas je u prostorijama škole rečeno da je cjelovita obnova ove škole stajala 2 milijuna i 757 tisuća kuna. Dio sredstava u visini od 847 tisuća kuna osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz Operatvnog europskog programa “Konkurentnost i kohezija”. Preostali su dio, u ravnopravnim iznosima, uložili Zagrebačka županija kao osnivač škole i Grad Sveta Nedelja, svatko po 955 tisuća kuna. Radove započete u studenom 2018. godine, a završene lani u listopadu, isprojektirala je tvrtka MPLAN iz Bjelovara, a izvela Spektar gradnja iz Zagreba.

Projekt je obuhvatio izvedbu toplinske izolacije vanjske ovojnice zgrade, ugradnju vanjske aluminijske stolarije, modernizaciju sustava rasvjete s LED tehnologijom i rekonstrukciju radijatorskog grijanja te postrojenja kotlovnice s prenamjenom na plinsko grijanje kao i ugradnju klimatizacijskih uređaja.

O tome su danas pred novinarima govorili ravnateljica Osnovne škole Sveta Nedelja Anica Magdalenić, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Tomislav Ilić, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Utvrdili su da su sve izvedene preinake na školi u energetskom smislu znatno podigle razinu uvjeta za rad što je utjecalo i na daleko veće zadovoljstvo učenika i njihovih učiteljica pri odvijanju nastave.

Anica Magdalenić je pohvalila brzinu dogovora s Gradom i Županijom oko ovog zahvata, ali i radova na školi tijekom kojih se, zbog velike pažnje izvođača, nastava neometano odvijala. -Usred zime se radilo na rekonstrukciji sustava grijanja, ali boravak djece u školi i odvijanje nastave zbog toga nisu trpjeli – istaknula je Magdalenić i dodala da su uštede na energentima, čija cijena raste, već sada osjetne.

Tomislav Ilić je naglasio da je preko Fonda za sve energetske obnove na području države dosad izdvojena milijarda i 100 milijuna nepovratnih kuna.

Dario Zurovec je rekao da je prije obnove, fasada ove školske zgrade bila poznata po velikom Dinamovom grbu, a sada se ističe po lijepoj i oku ugodnoj novoj, 12 centimetara debeloj ovojnici. -U prvi mah smo razmišljali samo o obnovi ulaznog dijela u školu i uklanjanju jedne velike klimave stijene, a onda je u sinergiji sa Županijom došlo do cjelovite obnove te dodatnog ukrašavanja podova u holu i hodnicima škole abecedom, školicom i sličnim elementima koji djeci služe za igru i zabavu dok su na odmoru – rekao je Zurovec.

Stjepan Kožić je istaknuo da je cilj ovakvih zahvata stvaranje kvalitetnijih uvjeta za rad i boravak u školi te stvaranje ušteda u korištenju energenata jer to onda oslobađa dio sredstava koja se mogu namijeniti drugim potrebama u školstvu, ponajprije nabavi nove nastavne opreme za učionice.

Za sutra u 10 sati predviđen je obilazak radova na energetskoj obnovi zgrade Područne škole Rakov Potok koja je stajala 2 milijuna i 400 tisuća kuna uz financiranje Europskog fonda za regionalni razvoj i Zagrebačke županije. Iz Europskog fonda osigurano je 856 tisuća kuna, a iz županijskog proračuna gotovo milijun i 600 tisuća kuna.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.