Trubači u ciklusu svetonedeljskih koncerata klasične glazbe

8. lipnja 2020.
Komentari isključeni
586 Pregleda

Sedma sezona ciklusa koncerata klasične glazbe Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji nastavljena je 31. svibnja nastupom uvaženih glazbenika, trubača Marina Zokića i Igora Mrnjavčića te jednog od naših ponajboljih orguljaša, Edmunda Andlera Borića.

Nakon obustavljanja svih manifestacija Ogranka zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, u proteklom se razdoblju simbolično, online aktivnostima, prisjećalo projekata ostvarenih u proteklim godina djelovanja. No, zahvaljujući novonastalim okolnostima “svetonedeljski matičari” odlučili su nastaviti koncertnu sezonu nastupom uživo uz objavljivanje video snimke online.

Stoga je u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca održan koncert komorne glazbe. Posebno je zanimljiva činjenica da je među izvođačima koncerta bio i orguljaš Edmund Andler Borić, koji je nastupao u prvom ciklusu na prvom koncertu u povodu otvorenja, a sada se, sedam godina kasnije, predstavio svetonedeljskoj publici s trubačima Marinom Zokićem i Igorom Mrnjavčićem. Prezentirali su djela Vivaldija, Bacha, Clarka, Lučića, Stamma i Bobića, ostvarujući svojevrsni stilski kaleidoskop izvođenjem skladbi nastalih u razdoblju baroka pa sukcesivno do stilskih izričaja suvremenih skladatelja.

Po prvi put u koncertnom ciklusu Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji nastupili su trubači, a vrlo zanimljiv program ovoga koncerta, uz dominantan solistički nastup Edmunda Andlera Borića, obuhvatio je i efektna djela za jednu (Clark), odnosno dvije trube uz orgulje (Vivaldi).

Glazbenici su u program uvrstili i djela hrvatskih skladatelja, orguljsku Sonatu u C-duru Anonimusa iz 18. stoljeća te virtuoznu i tehnički zahtjevnu Toccatu u F-duru Franje Lučića. Kao svojevrsna kruna završnice koncerta posebno je zamijećena sjajna Ave Maria skladatelja Davora Bobića.

S obzirom na ograničen broj publike koja je mogla prisustvovati koncertu, cjelokupna je snimka objavljena na YouTube kanalu Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

Među uzvanicima ovog koncerta bili su i predsjednik Matice hrvatske, profesor emeritus Stipe Botica i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

Koncert su organizirali Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Župa Blaženog Alojzija Stepinca, a ostvaren je zahvaljujući potpori Grada Svete Nedelje i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.