Štovatelji svetog Bernarda na Velebitu

8. lipnja 2020.
Komentari isključeni
975 Pregleda

Članovi Planinarske bratovštine svetog Bernarda sudjelovali su proteklog vikenda na 11. susretu planinara štovatelja svetog Bernarda. Ovogodišnji domaćin bilo je planinarsko društvo Sveti Šimun iz Markuševca, a susret je održan na Velebitu, na Skorpovcu, između Baških Oštarija i Karlobaga, gdje oni vode planinarsko sklonište i gdje su, ujedno, proslavili 10 godina postojanja skloništa.

Zbog neizvjesnosti oko organizacije Susreta, ove godine odazvao se nešto manji broj društava: HPD Krndija – Sekcija svetog Bernarda Našice, HPD Klikun – Planinarska bratovština svetog Bernarda Pleternica, HPD Stanko Kempny Zagreb, Planinarsko društvo Kuk Novi Travnik (BiH) i Planinarska bratovština svetog Bernarda Samobor.

Tijekom subotnjeg prijepodneva planinari su se okupili te nakon okrjepe krenuli put okolnih vrhova. Jedna skupina pošla je na manje zahtjevan uspon, na Budakovo brdo, a druga na Šatorinu. I jedni i drugi uživali su ljepoti prirode, proljetnog velebitskog cvijeća i vidicima na jadranske otoke. Večer je prošla u druženju uz logorsku vatru, prisjećanja na neke prijašnje uspone i druženja te razgovore o planovima za ubuduće. Noćilo se u šatorima, a jutarnje buđenje bilo je uz zvuk kravljih zvona kravica koje su neumorno pasle travu.

U 11 sati slavljena je sveta misa, koju je predvodio generalni vikar Gospićko-senjske biskupije, monsinjor Marinko Miličević. Na kraju mise blagoslovio je raspelo i reljef svetog Bernarda – zaštitnika planinara – koji su postavili članovi HPD-a Sveti Šimun i Planinarske bratovštine svetog Bernarda. Reljef je rad našeg pokojnog sugrađanina Josipa Rubinića.

Nakon mise i zajedničkog ručka, većina planinara krenula je put svojih domova, a članovi Bratovštine još su se popeli na Velinac, stjenoviti vrh iznad Karlobaga.

Lovorka Grbac

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.