GUP na javnom izlaganju

8. lipnja 2020.
Komentari isključeni
885 Pregleda

Javno izlaganje prijedloga trećih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Samobora okupilo je poslijepodne u Centru za mlade Bunkeru 50-ak zainteresiranih građana, a toliko ih je otprilike uputilo i svoje primjedbe na predloženi plan. Uz njih su primjedbe dale i javno-pravne institucije, a i sam Grad Samobor koji je naručitelj izrade ovog glavnog planskog dokumenata. Izrada GUP-a bila je povjerena Urbanističkom institutu Hrvatske, pa je o sadržajnom dijelu izmjena uvodno govorila odgovorna voditeljica te izrade iz ove insitucije, Dunja Ožvatić.

-Programski zadatak bio nam je određen odlukom o izradi plana koju je donijelo Gradsko vijeće Samobora – rekla je Dunja Ožvatić – dodavši da su tom odlukom određeni i ciljevi i razlozi pokretanja cijelog postupka koji je zakonski propisan. Objasnila je da se razmatraju sve točke koje se mijenjaju u odnosu na postojeći plan s tim da su neke izmjene tehničkog, a neke sadržajnog karaktera. To znači da se, u prvom redu, dio plana usklađuje s izmjenama i dopuna zakonske regulative, a zatim se u njega ugrađuju svi zahtjevi za konkretnim izmjenama stanja na terenu koje su podnijeli građani i razne institucije.

-Građani su najviše tražili prenamjenu postojećeg stanja, odnosno prebacivanje parcela iz jedne u drugu zonu, pretvaranje zelenih površina u stambenu namjenu, uključivanje dijela čestica u građevinske zone, smanjivanje prometnih koridora i tome slično – rekla je Dunja Ožvatić. Napomenula je da se u postotku prihvatilo 25 do 30 posto zahtjeva, jedni u potpunosti, a drugi samo djelomično jer je širi dokument, a to je Prostorni plan uređenja grada Samobora, ovom planu nadređen.

-Osnovni cilj i pokretač donošenja trećih izmjena GUP-a je usklađivanje prostorno-planskih rješenja s novim propisima, stručnim podlogama, dokumentacijom i stanjem u prostoru kako bi se osigurao kvalitetan razvoj grada Samobora na načelima održivog razvoja – dodao je resorni gradski pročelnik Marinko Džepina. Objasnio je da su izradi izmjena i dopuna GUP-a prethodile dvije pripremne faze, tehnička priprema podloge za izradu eleborata trećih izmjena i definiranje strateških ciljeva javnog značaja pojedinih lokacija i sadržaja u odnosu na zaprimljene inicijative.

Uvodno je sve okupljene pozdravio i o važnosti ovih izmjena GUP-a govorio i predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić. Uz njega se u Bunkeru okupio i dio gradskih vijećnika, a i drugih gradskih dužnosnika, pročelnika i službenika u pojedinim odjelima.

Očitovanja, mišljenja, prijedloge i primjedbe na izmjene i dopune GUP-a danas se, nakon javnog izlaganja i rasprave, moglo upisati u knjigu primjedbi, a sve do 17. lipnja, do kada je otvorena javna rasprava, zainteresirani će ih moći dostaviti poštom na adresu nositelja izrade. To je Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj i projekte Europske unije. Adresa je Trg kralja Tomislava 5.

Prijedlog trećih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Samobora i dalje se javno može vidjeti u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor svakog radnog dana od 9 do 15 sati, a vidljiv je i na web stranicama Grada Samobora.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.