Najnovije
Kristovo trpljenje kao put spasenja (5. kolovoza 2020. 22:45)
Motokros, nogomet, trčanje… (5. kolovoza 2020. 12:39)
Jedna novozaražena osoba u Samoboru (5. kolovoza 2020. 11:37)
Slavimo u zahvalnosti (5. kolovoza 2020. 11:08)
Slavimo Dan hrvatske pobjede… (5. kolovoza 2020. 10:04)
Priča o aktualnim gradskim gradilištima (4. kolovoza 2020. 16:36)
Spomen na dan ponosa i slave (4. kolovoza 2020. 10:56)
Zamjenski termin odvoza komunalnog otpada (4. kolovoza 2020. 08:38)
Poginuo pješak na “betonki” (3. kolovoza 2020. 14:29)

Svjetski je dan zaštite okoliša!

5. lipnja 2020.
Komentari isključeni
289 Pregleda

Priroda nam omogućuje toliko toga – ona nam daje hranu koju jedemo, zrak koji udišemo, vodu koju pijemo i klimu koja omogućuje život na našem planetu. Ipak u ovim iznimnim vremenima priroda nam šalje sve jasnije poruke. Uključite se u borbu za zaštitu okoliša, razmislite što možete učiniti za prirodu jer da bismo se brinuli o sebi moramo se brinuti za prirodu – poručuju iz JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Svjetski dan zaštite okoliša (World Environment Day) obilježava se 5. lipnja u više od 140 zemalja svijeta. Proglašen je na UN-ovoj Konferenciji o ljudskom okolišu u Stockholmu 1972. godine, kada je donesena i odluka o pokretanju UN-ovog Programa za okoliš (UNEP). Svjetski dan zaštite okoliša prvi je put obilježen 1974. godine uz slogan „Samo jedna Zemlja” i od tada se svake godine 5. lipnja organiziraju akcije koje promiču zaštitu okoliša.

Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša jest da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja ka održivom razvoju. Tema ovogodišnje kampanje Svjetskog dana zaštite okoliša je “Slavimo biološku raznolikost”, a obilježava se pod motom „Vrijeme za prirodu“ kojim se poziva na zaustavljanje štetnog djelovanja čovjeka koje dovodi do ubrzanog gubitka i uništavanja prirodnog svijeta.

Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije ubuduće možete pratiti na društvenim mrežama, facebook/zeleniprsten/ i instagram-zeleni_prsten. Područje Zagrebačke županije karakterizira izuzetno bogata prirodna baština. U njoj se ističu šume, močvarni prostori, krški fenomeni te velika raznolikost biljnog i životinjskog svijeta kakva se rijetko nalazi u blizini glavnog grada neke države.

“Pratite nas, dijelite naše objave, pomozite nam i na ovaj način u ustrajnom nastojanju očuvanja naše prekrasne zelene Zagrebačke županije ali i našeg planeta. Cilj nam je približiti se građanima i na ovaj način poručiti – vrijeme je za prirodu!” – poručuju iz JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.