Sjednica Gradskog vijeća održana uz epidemiološke mjere u Bunkeru

4. lipnja 2020.
Komentari isključeni
529 Pregleda

Nakon dviju sjednica, koje su u ožujku i travnju samoborski gradski vijećnici održali elektroničkim putem, danas su se uživo okupili u Centru za mlade. Gradsku vijećnicu tako su zamijeniti popularnim Bunkerom, jer taj je prostor veći i moguće je bilo razmjestiti vijećnike na potrebnu udaljenost.

AKTUALNI SAT

Sjednica Gradskog vijeća počela je aktualnim satom tijekom kojeg su vijećnici zamjeniku gradonačelnika i pročelnicima postavili svega par pitanja. Nezavisni vijećnik Vladimir Skendrović iskoristio je aktualni sat da pohvali rad Gradskog stožera civilne zaštite kao i gradske uprave tijekom protekla dva mjeseca, uz jednu primjedbu a to je da su mjere za pomoć samoborskom gospodarstvu prekrasno donesene. Pohvalio je i rad Crvenog križa i sve volontere.

Zamjenik Željko Stanec na to je rekao kako je situacija s kornavirusom za sve bila nova te da su u Gradu radili najbolje što su znali, a što se tiče mjera za pomoć gospodarstvu one su donesene nakon državnih mjera pomoći i to iz razloga kako se ne bi podudarale.

Nezavisna vijećnicu Irenu Franceković zanimalo je hoće li se ove godine asfaltirati cesta kroz mjesto Petkov Breg, kao i cesta prema Galgovu te hoće li se ove godine početi graditi društveni dom u Podgrađu.

“Ove godine nije u planu asfaltiranje čitave ulice u Petkovom Bregu već dio gdje se prošle godine radilo zacjevljenje. Što se tiče Galgova, dio od crkve prema groblju Sveti Martin je u planu uređenja, a dio od Konščice preko Falaščaka je zahtjevnija investicija i dok se ne sanira tamošnje neće se asfaltirati. U Podgrađu je uz izgradnju društvenog doma planirano još nekoliko projekata. Asfaltirana je cesta od centra Podgrađa prema Dolcu, treba napraviti zacjevljenje cestovnog jarka i izgraditi nogostup te postaviti rasvjetu- odgovorio je Željko Stanec te dodao kako će se ove godine raditi raditi ono što je najpotrebnije, a to će se dogovoriti s predsjednikom i Vijećem Mjesnog odbora Podgrađe.

Vijećnicu Matildu Labaš Purić ( Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) zanimalo je hoće li grad Samobor sudjelovati u uređenju hangara koji su na korištenje dali Gimnastičarskom klubu Samobor. Naime, interes djece za upis je velik, a klub živi od članarine i ne može pokriti sve troškove uređenja” – rekla je Matilda Labaš Purić.
Zamjenik Željko Stanec odgovorio je kako će Grad Samobor uložiti u sanaciju kompletnog krovišta, a ispred hangara je već uređeno parkiralište koje će biti asfaltirano.

DNEVNI RED SJEDNICE

PROŠLA GODINA ZARŠENA S VIŠKOM U PRORAČUNU

Kao i aktualni sat i rasprava po točkama dnevnog reda Sjednice brzo je završila.
Na početku je godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Samobora za prošlu godinu kao i raspodjelu rezultata obrazložio pročelnik za financije Željko Radovanić. Naglasio je kako se u prošloj godini gospodarstvo oporavilo, kako na državnom tako i lokalnom nivou, a što se vidi na značajnom povećanju prihoda, naročito od poreza na dohodak. Prihodi su ostvareni u iznosu od 248 milijuna i 162 tisuće kuna, a rashodi u iznosu od 230 milijuna i 399 tisuća kuna. Razlika između prihoda i rashoda iznosi nešto više od 17 milijuna i 700 tisuća kuna, a nakon što su podmirene sve prošlogodišnje obveze, višak prihoda nad rashodima, iznosi nešto više od 12 milijuna i 319 tisuća kuna i prebačen je u ovogodišnji proračun.

“Oko 9, 5 milijuna kuna viška je od poreza, a sva će se sredstva rasporediti novim rebalansom ovogodišnjeg proračuna s time da dio viška u iznosu od preko 970 tisuća kuna mora biti namjenski potrošen”- pojasnio je pročelnik Radovanić.

“U prošloj je godini cilj bio dovesti proračun u ravnotežu, jer je godinu ranije bilo previše investiranja zbog čega je nastao manjak, pa se u prošloj godini nastojalo pokriti taj manjak ali i ostvariti prihod” – dodao je Radovanić.

Vijećnik Vladimir Skendrović rekao je kako se višak proračuna mogao predvidjeti te su se mogle određene investicije odraditi, ali se planiralo da se to sve odradi u vrijeme pred izbore – rekao je vijećnik Skendrović.

I izvršenje proračuna za 2019. godinu kao i raspodjelu rezultata vijećnici su izglasali većinom glasova.

PRIHVAĆENA ODLUKA O NAČINU UPRAVLJANJA I KORIŠTENJA GRADSKIH SPORTSKIH GRAĐEVINA

Vijećnici su jednoglasno donijeli i Odluku o načinu upravljanja i korištenja sportskih građevina u vlasništvu Grada Samobora. U donošenje Odluke se išlo zbog Zakona, ali i preporuke državne revizije.
“Ta je Odluka do jučer bila na e- savjetovanju, a stiglo je više primjedbi od kojih je najviše podnio vijećnik Vladimir Skendrović. Primjedbe koje smo ocijenili dobrim smo prihvatili, a ostale smo odbacili” – rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte EU Marinko Džepina.

Vijećnik Vladimir Skendrović rekao je kako mu je namjera bila da se primjedbe ugrade u Odluku, a kako bi se u potpunosti zaštitila gradska imovina, ali i da svi koji će te prostore ili terene koristiti znaju na čemu su. Odlučeno je i da će svi ugovori o upravljanju i korištenju gradskih sportskih građevina koji nisu u skladu s ovom Odlukom, biti usklađeni u roku od 90 dana.

ODOBRENJE HRVATSKOM TELEKOMU ZA POSTAVLJANJE OPREME

Bez rasprave i jednoglasno, vijećnici su odobrili da Hrvatski Telekom na gradskom zemljištu u Ulici Tina Ujevića i Ulici Matice iseljenika u Rakovici postavi telekomunikacijske kabinete uz godišnju naknadu po jednom kabinetu od 2 400 kuna, dok će za ostalu priključnu opremu Hrvatski Telekom gradu plaćati 8 kuna po metru kvadratnom. Razlog za postavljenje te opreme je brži internet.

SAMOBOR NA DRŽAVU PRENIO VLASNIŠTVO NAD SPOMEN OBILJEŽJU NA TROKUTU

Grad Samobor će na Republiku Hrvatsku prenijeti vlasništvo nad Spomen obilježjem poginulim braniteljima Domovinskog rata na lokaciji Trokut – Novska, budući da je RH vlasnik zemljišta na kojem se spomenik nalazi, a čiju je izgradnju inicirao Grad Samobor, Udruga branitelja 151. samoborske brigade i članice Koordinacije udruga Domovinskog rata. Ukupno je u gradnju spomenika Grad Samobor uložio 2 milijuna i 240 tisuća kuna i sada je za taj iznos uvećana nefinancijska imovina Grada Samobora, a tu će vrijednost ulaganja RH uknjižiti u svoju imovinu. Vijećnica Irena Franceković pitala je je li Grad nešto zauzvrat tražio od države u obliku kompenzacije državnog zemljišta u toj vrijednosti, a koje se nalazi na području Samobora.

Pročelnik Marinko Džepina odgovorio je kako su već nekoliko zahtjeva i prijedloga poslali prema državi vezano uz kompenzaciju, ali još čekaju odgovor.

PUT U RUDAMA

Vijećnici su većinom glasova prihvatili da se ukine status javnog dobra za put u Rudama uz rudnik Sveta Barabara, a kako bi se moglo nastaviti s planiranim radovima.

IZVJEŠĆA O RADU GRADSKIH USTANOVA, SAVEZA, ZAJEDNICA, VRTIĆA….

Više od pola točaka dnevnog reda odnosila se na prošlogodišnja izvješća o radu i financijska izvješća gradskih ustanova, trgovačkih društava, saveza, zajednica i dječjih vrtića u protekloj godini. Sva su izvješća prihvaćena, uglavnom bez rasprave, a nije bilo ni izlaganja o izvješćima, jer sve podatke su vijećnici dobili u pisanim materijalima.

Jednoglasno je prihvaćeno Izvješće o stanju u prostoru Grada Samobora od 2015.
do 2019. godine. Izrada tog izvješća je zakonska obaveza, a pokazalo je da je stanje u prostoru Grada Samobora zadovoljavajuće, ali i da treba pronaći lokaciju za odlaganje građevinskog otpada te da se treba posvetiti posebna pozornost vodoopskrbi, budući da Grad ima čak 33 lokalna vodovoda koje nitko još uvijek nije preuzeo. Posebna pažnja treba se posvetiti i prometnoj infrastrukturi. Preporuke su to Odbora za zaštitu okoliša i prostorno uređenje.

Jednoglasno su bez rasprave i primjedbi prihvaćena i izvješća o radu i financijskom poslovanju u 2019. godini Ustanove za upravljanje sportskim objektima, Gradske knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta, Gradskog društva Crvenog križa, Poduzetničkog centra, Komunalca,Odvodnje Samobor, Samoborskog športskog saveza, Zajednice tehničke kulture, Javne vatrogasne postrojbe i dječjih vrtića Izvor i Grigor Vitez kao i Energo Metana.

Vezano uz izvješće o radu Gradske knjižnice Samobor vijećnica Irena Franceković pitala je planira li Grad za potrebe knjižnice osigurati dodatni prostor.

Pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat rekao je kako je u planu uređenje zgrade nasuprot Centra za mlade i to za potrebe školstva te da bi onda u tom prostoru svoje mjesto dobila i knjižnica.

Prihvaćeno je većinom glasova i izviješće o radu i financijama Samoborskog muzeja za prošlu godinu. Izviješće je komentirao, kao i puno puta do sada, vijećnik Vladimir Skendrović rekavši kako se ponovno niti jednom riječju u izvješću ne spominju problemi vezani uz Samoborski muzej, a koji se odnose na prijašnje vodstvo. Izrazio je nadu da će Samoborski muzej pod novim vodstvom ostvariti pomake u radu.

Većinom glasova prihvaćeno je izvješće o radu Vatrogasne zajednice Grada
Samobora u prošloj godini. Vijećnika Vladimira Skendrovića zanimalo je što je s vatrogasnim vozilom koje je DVD Rude platilo, a još uvijek ga nije dobilo. Predsjednik Vatrogasne
zajednice Željko Košćica rekao je kako je natječaj za nabavu vozila provelo DVD Rude te da je taj predmet još uvijek na sudu.

Izviješće o radu Komunalca prihvaćeno je jednoglasno, a direktor Komunalca Ivica Karoglan odgovorio je na nekoliko upita vijećnika vezanih uz odvoz otpada, razdvajanje otpada, divlje deponije i izbacivanje fekalija u izvore i potoke u Samoboru.

Direktor Komunalca Ivica Karoglan rekao je kako se u Komunalcu trude što bolje raditi kako bi usluga prema građanima bila što bolja. Naglasio je kako su cijene odvoza i odlaganja razdvojenog otpada porasle u nebo te da bez obzira na to neće povisiti građanima cijenu odvoza otpada. Što se tiče izbacivanja fekalija u izvore i potoke Komunalac je više puta o svemu obavijestio niz inspekcija i institucija koja bi to trebale sankcionirati, no nitko ništa nije poduzeo. Što se tiče divljih deponija oni su problem, ali mogu se riješiti jedino edukacijom svih građana, od najmlađih do onih starijih. Pozvao je vijećnike da u svojim mjestima u kojima žive utječu na svijest građana da čuvaju okoliš i tako podrže Komunalac u njegovim aktivnostima, dio kojih su i redovite edukacije djece u vrtićima o zaštiti okoliša kao i važnosti recikliranja otpada.

Vijećnici su na kraju zasjedanja prihvatili izvještaj o korištenju sredstava proračunske zalihe za ožujak i travanj, a predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić izvijestio je vijećnike da će uskoro četvero korisnika useliti u Mali tehnopolis Samobor te da je u tijeku drugi natječaj za zakup prostora. Miran Šoić vijećnike je obavijestio i da će se u ponedjeljak 8. lipnja u Centru za mlade održati javna rasprava o trećim izmjenama i dopunama GUP-a te da će iduća sjednica Gradskog vijeća biti 10. srpnja.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.