Bakteriološko onečišćenje vode

4. lipnja 2020.
Komentari isključeni
367 Pregleda

Prema objavi Zagrebačke županije u Velikom i Malom Lipovcu, Dubravi Samoborskoj, Otruševcu i Velikoj Jazbini voda iz lokalnih vodovoda trenutno nije za korištenje. U ponedjeljak, 1. lipnja, u svrhu monitoringa vode za ljudsku potrošnju, uzeti su uzorci vode iz sljedećih lokalnih vodovoda:

Veliki Lipovec u naselju Veliki Lipovec (Veliki Lipovec 8B)
Mali Lipovec u naselju Mali Lipovec (Mali Lipovec 47)
Gornje Dubrave u naselju Dubrava Samoborska (Dubrava Samoborska 46)
Lešće – Otruševec u naselju Otruševec (Otruševec 64)
Velika Jazbina u naselju Velika Jazbina (Jazbinska cesta 30)

Utvrđeno je da prema ispitivanim parametrima, zbog bakteriološkog onečišćenja, a sukladno Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe, ova voda nije ispravna.

Korištenje takve vode za piće, pripremu jela, za osobnu higijenu predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome, u čistim i dezinficiranim posudama.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.