7,7 milijuna nepovratnih kuna u poljoprivredi

2. lipnja 2020.
Komentari isključeni
531 Pregleda

Rebalansom županijskog proračuna povećana su sredstva za nepovratne potpore u poljoprivredi sa 6 i pol milijuna na 7 milijuna i 700 tisuća kuna. Iz Zagrebačke županija pozivaju poljoprivrednike sa svog područja da se jave na netom objavljeni javni poziv te ostvare potporu u maksimalnom iznosu do 150 tisuća kuna uz intenzitet od 30 do 70 posto prihvatljivih troškova. Javni poziv je otvoren do 15. studenog.

Potpore se dodjeljuju za ulaganja u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje. Potpore se mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području poput vinotočja i kušaonica, ulaganja u sektor šumarstva itd.

Korisnici županijskih potpora mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća, poduzetnici, pravne i fizičke osobe s područja Zagrebačke županije koji su, ovisno o potpori na koju se prijavljuju, upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji, Upisnik šumoposjednika ili u upisnik/registar djelatnosti za koju traže potporu. Također, sredstva su dostupna i za proizvođačke grupe ili organizacije registrirane sukladno Zakonu o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda sa sjedištem na području Zagrebačke županije.

-Kriza uzrokovana koronavirusom i te kako nas je sve dodatno osvijestila koliko je domaća poljoprivreda proizvodnja bitna. Rebalans našeg proračuna je manji jer su i prihodi manji, međutim sredstva za poljoprivredu su veća – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Javni poziv sa svim potrebnim detaljima za prijavu objavljen je na web stranici Zagrebačke županije.

(foto: www.zagrebacka-zupanija.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.