Dan rijeke Save

1. lipnja 2020.
Komentari isključeni
389 Pregleda

Dan rijeke Save, jedne od najzanimljivijih i najkompleksnijih rijeka u Europi, obilježava se danas, 1. lipnja, u četiri zemlje u slivu Save – Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Cilj obilježavanja je promicanje iznimne ekološke vrijednosti i gospodarskih potencijala u slivu Save, održivog korištenja te važnosti dobre regionalne suradnje koja doprinosi boljem stanju voda i vodnog ekosustava, a time i višoj kvaliteti života stanovništva u slivu Save.

Rijeka Sava nastaje spajanjem dviju slovenskih rijeka – Save Bohinjke i Save Dolinke. U izvorišnom dijelu Sava je široka svega nekoliko metara da bi na ušću u Dunav u Beogradu bila široka gotovo 300 metara. Duž svog toka od 926 kilometara, Sava sadrži cijeli spektar različitih riječnih staništa i prima vodu iz gotovo 250 pritoka. U izvorišnom dijelu je prava krška rijeka, brza, divlja i bistra, a prema ušću je sve sporija i sve zamućenija. Sava prolazi kroz četiri države – Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju spajajući tri glavna grada, Ljubljanu, Zagreb i Beograd. Pritom ih ne povezuje prometno jer nije cijelim svojim tokom plovna.

Rijeka Sava iznimno je vrijedna za sve zemlje kojima protječe, a u odnosu na rijeke zapadne Europe, vrlo je dobro očuvana. Ona nam donosi vodu koja znači život ne samo za čovjeka, već i za mnoga druga živa bića. Vodocrpilišta velikih gradova uz Savu ovise o količini i kvaliteti vode koju Sava donosi. Zahvaljujući dobroj očuvanosti, u rijeci i uz rijeku Savu nalaze se mnoge rijetke i ugrožene vrste i staništa.

Rijeci Savi je svojstvena iznimna biološka i krajobrazna raznolikost. Njezino porječje sadrži velike površine riječnih močvara i nizinski kompleks šuma, a jedinstven je primjer rijeke s poplavnim nizinama koje su i dalje netaknute te ublažavaju poplave i podržavaju biološku raznolikost. Također uključuje brojna važna područja za život ptica i biljaka te zaštićena područja na državnoj razini i područja na popisu Natura 2000. Na području Zagrebačke županije postoji Ornitološki rezervat Sava-Strmec koji se nalazi u Svetoj Nedelji, ali i Natura područja Save uzvodno od Zagreba – Sava kod Hrušćice, što je zadnji dio rijeke na kojem se nalazi mnoštvo sprudova i riječnih otoka te Sava nizvodno od Hrušćice.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije provodi dva projekta vezano uz rijeku Savu “Sloboda za Savu” i “Očuvanje staništa sliva rijeke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama Sava TIES” s ciljem zaštite, očuvanja i boljim upravljanjem rijekom Savom. Oba projekta sufinanciraju se sredstvima iz međunarodnih fondova.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.