Zahvalnost hrvatskim braniteljima za Dan državnosti

29. svibnja 2020.
Komentari isključeni
1.151 Pregleda

Sutra je Dan hrvatske državnosti, koji se od ove godine, kao što je bilo i do 2001., ponovno slavi 30. svibnja, na dan kada je 1990. godine konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Sabor. U povodu dana državnosti jutros su se u Parku domovinske zahvalnosti, kod spomenika poginulim samoborskim braniteljima iz Domovinskog rata, okupili predstavnici gradskih, braniteljskih, državnih i drugih društvenih institucija, ustanova, političkih stranaka i udruga u našem gradu, roditelji i rodbina poginulih branitelja te građani.

Vijence su, uz asistenciju Samoborske narodne garde, na spomen obilježje najprije položili gradski čelnici predvođeni zamjenikom gradonačelnika Željkom Stanecom i predsjednikom Gradskog vijeća Miranom Šoićem uz koje su bili i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i zamjenik načelnika Policijske postaje Samobor Vid Noršić. Zatim su to učinili predstavnici koordinacije braniteljskih udruga Samobora i Svete Nedelje proizašlih iz Domovinskog rata, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Đurđa Purić, ratni general Rudi Stipčić, prvi ratni zapovjednik 151. Samoborske brigade, pukovnik Adolf Paar, predsjednik Udruge branitelja Samoborske brigade Rudolf Jedvaj i predsjednik samoborsko-svetonedeljske HVIDRE Miljenko Komes.

Uz njih su svijeće upalili i žrtvi naših branitelja se poklonili i svi ostali okupljeni, a govorili su Miljenko Komes i Željko Stanec.

Miljenko Komes se najprije osvrnuo na tijek i okolnosti koje su pratile prve višestranačke izbore u Hrvatskoj, održane prije 30 godina, pa je podsjetio na preporuke tadašnje vlasti da taj dan bude i dan izmirenja svih koji su se pod različitim zastavama i idejama borili za slobodu i suverenost hrvatskog naroda. -Kasnije su značajni datumi iz novije hrvatske povijesti i promjena datuma Dana državnosti u glavama ljudi izmiješali osjećaje, pridonijeli tome da mnogi nisu znali što se i kada slavi, a mladi to nisu ni pokušavali shvatiti – rekao je Komes. Osvrnuo se i na riječi predsjednika Republike Zorana Milanovića da za njega 30. svibnja nije Dan državnosti već 25. lipnja kad smo izašli iz Jugoslavije te tvrdnju da oko 30. svibnja ima puno dilema kod građana. -U dilemi su bili oni koji su nas u tih godinu dana pljačkali, palili, ubijali i odbijali svaku pomisao na Hrvatsku – nastavio je Komes – dodavši da do 25. lipnja 1991. godine nikakve dileme o tome nisu imali hrvatski branitelji koji su nosili hrvatsku uniformu i ginuli za Hrvatsku.

Željko Stanec je naglasio da se nikada ne smiju i neće zaboraviti ovdje uklesana imena ratnih heroja, tuga njihovih roditelja, odrastanja njihove djece bez očeva, bez obzira na to bio to 25. lipnja ili 30. svibnja. -Ta imena moraju biti uklesana i u našim srcima, a datumi ne smiju biti prijepor da mi Samoborci na najponosniji način, pun pijeteta, odamo počast onima koji su najzaslužniji za slobodu naše hrvatske domovine – rekao je Stanec i dodao: Neka nam upravo ta sloboda da poticaj da se konačno okrenemo budućnosti jer jedino tako možemo vratiti dug onima koji su za slobodu ginuli, da se okrenemo životima njihove djece i njihovih roditelja i da osiguramo pošteno društvo koje je jedini jamac ravnomjernog razvitka i napretka naše države.

Na kraju ove svečanosti, čiji je protokol predvodio Daniel Cvetković iz Grada Samobora, molitvene riječi za sve poginule i preminule hrvatske branitelje i druge naše sugrađane izrekao je samoborski župnik i dekan, prečasni Ivica Cik. U Parku su do njega bili i gvardijan samoborskog franjevačkog samostana fra Nikola Vukoja i ratni kapelan 151. Samoborske brigade, fra Vatroslav Frkin.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.