Vatrogasac godine Patrik Bilić – Martinin heroj za cijeli život

28. svibnja 2020.
Komentari isključeni
2.044 Pregleda

Vrlo emotivna atmosfera obilježila je ovogodišnje svečano primanje za svetonedeljske vatrogasce u Gradskoj vijećnici u kojoj je Grad Sveta Nedelja nagradio vatrogasaca godine Patrika Bilića, u povodu obilježavanja mjeseca zaštite od požara.

Patrik je, naime, 30. kolovoza prošle godine, iako nije bio u službi, nesebično priskočio u pomoć unesrećenoj medicinskoj sestri Martini Dir, zaposlenoj u Hrvatskoj vojsci, koja se tog dana sa svojim timom u sanitetskom vozilu našla na autocesti kod Zadra gdje su se sudarili s kamionom. Martina je zadobila teške ozljede noge opasne po život, a vatrogasac Patrik Bilić, zajedno s Martininim kolegom, vozačem sanitetskog vozila Mihovilom Čuljakom, održavao je Martinu na životu do dolaska hitne medicinske pomoći.

Martina Dir je, na Patrikovo veliko i neskriveno iznenađenje, danas došla u Svetu Nedelju ne bi li mu zahvalila i osobno predala ovo gradsko priznanje. Oboje nisu mogli suspregnuti osjećaje koji su ih preplavili, pa je uza sve pao dug i topao prijateljski zagrljaj dvoje mladih ljudi koji su se igrom sudbine i nesretnih okolnosti u jednom trenutku našli na istom mjestu. Sve to povezalo ih je u prijateljstvo koje će trajati vječno.

-Hvala Martini što je došla, hvala svima koji ste joj omogućili da dođe i da mi upravo ona uruči ovo priznanje, koje svakom vatrogascu jako puno znači – rekao je pod snažnim dojmom uzbuđenja Patrik Bilić. Okrenuvši se prema Martini samo je kratko dodao: “Drago mi je da si dobro i da idemo jako dalje!”

Martina Dir, koja se još oporavlja od teške ozljede, prisjetila se kako su u trenutku prometne nesreće mnogi prolazili uz njih i okretali glavu, no samo je Patrik stao i bez razmišljanja joj pružio pomoć iako taj dan nije bio u službi čime je – kaže Martina – pokazao svoju humanost, veliko srce i herojstvo: “Nekoliko dana nakon prometne potražio me u bolnici da se uvjeri u to da sam u redu. Tada je počelo naše prijateljstvo, pa mi je zato čast i ponos da sam danas ovdje jer će on zauvijek biti moj heroj” – istaknula je Martina Dir.

-Ta moja reakcija bila je nešto refleksno, jedno povlači drugo i teško je to opisati jer jednostavno to imaš u sebi, taj osjećaj i potrebu da nekome pružiš pomoć – opisao je tu situaciju Patrik Bilić, kojemu je ovo drugo priznanje za vatrogasca godine. Prvo je primio 2014. godine kada je u Samoboru, za vrijeme nastave u školi, istrčao i spasio život stanarki u obližnjoj zgradi gdje je došlo do eksplozije plinske boce. Godinu dana ranije uručeno mu je i Javno priznanje Grada Svete Nedelje za iznimnu hrabrost koju je pokazao u izvanrednoj situaciji.

Patrik je, reklo bi se, prava osoba na pravome mjestu, jer u DVD-u Rakitje odgaja mlade vatrogasce.

Zbog posebnosti ove dodjele priznanje malo je u drugi plan pao dio svečanog prijema na kojemu su zamjenica svetonedeljskog gradonačelnika Marija Hršak i predsjednik Gradskog vijeća Matej Vrdoljak zahvalili svim okupljenim predstavnicima svetonedeljske vatrogasne zajednice i sva četiri dobrovoljna društva, Svete Nedelje, Kerestinca, Strmca i Rakitja, na njihovoj požrtvovnosti u poslu koji obavljaju.

-Vatrogastvo nije samo zanimanje, to je poziv. Naši vatrogasci spašavaju ljude i imovinu ugrožene požarom, ali pomažu i u drugim opasnostima, tijekom poplave, nevremena, prometne nesreće te ekoloških i mnogih drugih katastrofa. Htjela bih još jedanput istaknuti da su vatrogasci i u ovim danima pandemije, koji su iza nas, svakodnevno bili uključeni u provedbu svih aktivnosti Stožera Civilne zaštite. Radi se o posebnoj humanosti i hrabrosti. Iznimno sam ponosna na našu Vatrogasnu zajednicu, na naša dobrovoljna društva i na njihovu i našu mladež – rekla je Marija Hršak.

Njezinim riječima pridružio se i Matej Vrdoljak dodavši da uspješnost svake vatrogasne intervencije ovisi o nizu čimbenika, a jedan se među njima posebno ističe, a to je čovjek, vatrogasac.

Svima su se kratko obratili i predstavnici pojedinih društava, a u ime Zajednice njezin predsjednik Ivica Petravić, koji je podsjetio da uz dobrovoljce Sveta Nedelja ima i sedam zaposlenih vatrogasaca koji odrađuju 24-satno dežurstvo, a upotpunjavaju ih svi drugi operativni vatrogasci. Petravić je naglasio da je ponosan na sve rezultate koje su vatrogasci ostvarili ove i proteklih godina pomažući na različitim lokacijama diljem Hrvatske i gdje god su potrebni. -Svake godine u svibnju odabiremo najzaslužnijeg među nama, kojeg predlažu svi kolege – dodao je Petravić i objasnio da je uz Patrika Bilića drugi ove godine predloženi vatrogasac za ovu nagradu bio Josip Dejanović, koji je lani imao 40-ak intervencija i oko 130 ostalih istaknutih aktivnosti, no Patrikovo posebno djelo ovaj put je presudilo u odlučivanju kome će pripasti čast da bude vatrogasac godine.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.