Kako suzbiti peronosporu i pepelnicu u vinogradima

26. svibnja 2020.
Komentari isključeni
460 Pregleda

Od posljednje preporuke Prognozne službe za zaštitu bilja, a ovaj put za zaštitu vinove loze, proteklo je 12 dana. Tijekom tog razdoblja prevladavalo je promjenjivo vrijeme s učestalim oborinama i srednjim dnevnim temperaturama od 14 do 18 stupnjeva.

Vinova loza je u fazi intenzivnog vegetativnog porasta, a na ranim sortama (Charonnay) zabilježen je početak cvatnje. S obzirom na vremenske uvjete i osjetljivu fenofazu vinove loze, naglašava se važnost redovite i pravovremene zaštite vinograda. Vremenske prilike pogoduju razvoju zaraze peronosporom vinove loze (Plasmopara viticola).

U odabiru fungicida za suzbijanje peronospore početkom cvatnje, prednost se daje pripravcima sistemičnog mehanizma djelovanja: Folpan gold, Mikal premium F, Mikal flash, Ampexio WG, Vincare WG, Ridomil Gold MZ Pepite, Fantic M, Fantic F, Galben F, Galben M, Armetil M, Orvego, Acrobat MZ, Forum star, Metomor F i drugo.

U slučaju nevremena praćenog tučom prednost treba dati fungicidima koji u sebi sadrže, uz sistemičnu komponentu i folpet (Forum Star, Metomor F, Folpan gold, Galben F, Fantic F, Vincare WG).

Za suzbijanje pepelnice (Erysiphe necator) mogu se koristiti npr. Crystal, Nativo WG, Domark ME, Mystic EC, Dynali EC, Foliar, Collis SC, Postalon SC, Luna Expirience i slično.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN142/12)

Aleksandra Radić, dipl. inž. agr.
E-mail: Aleksandra.Radic@mps.hr
(foto: savjetodavna.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.