Savjetodavni e-referendum o lokaciji i uređenju svetonedeljske tržnice

23. svibnja 2020.
Komentari isključeni
898 Pregleda

Grad Sveta Nedelja, prvi u Hrvatskoj, uvodi alat za savjetodavni e-referendum kako bi građane uključili u proces odlučivanja. Na ovaj će načine građani imati priliku izraziti svoje mišljenje i sudjelovati u odlukama važnima za razvoj grada, od pitanja infrastrukture do stavaka u proračunu. Svi će se građani morati prethodno registrirati na web stranici www.ereferendum.grad-svetanedelja.hr. da bi mogli glasati na jednostavan način. Nakon registracije, službenici Grada će im odobriti registraciju, pa će moći pristupiti glasanju.

Prva tema o kojoj će građani moći odlučivati do 13. lipnja bit će lokacija izgradnje i uređenja nove tržnice. Ponuđene su dvije lokacije, a na građanima je da izraze svoje mišljenje o tome koja lokacija im više odgovara. Glasati mogu svi stanovnici Svete Nedelje, međutim u rezultat će se uzimati samo glasovi punoljetnih stanovnika. Tijekom provođenja e-referenduma, svaki građanin prije isteka roka može promijeniti svoj glas ukoliko se predomislio, ali ne može dva puta glasati s istog registriranog profila. Građanima je prigodom glasanja omogućeno i komentiranje kako bi mogli dodatno razjasniti svoj stav.

Svako pitanje na savjetodavnom e-referendumu trajat će određeno vrijeme, a pitanje izgradnje i uređenja nove tržnice do 13. lipnja kada će rezultati biti javno vidljivi.

Glasati mogu i zainteresirane osobe koje ne žive u Svetoj Nedelji, a imaju interes vezan za temu, primjerice zainteresirani investitori na teme vezane za poduzetništvo ili zainteresirani građani drugih jednica lokalne samouprave na teme turističke infrastrukture. Ti glasovi neće biti uključeni u glavni rezultat, no poslužit će vodstvu Grada da saznaju što o određenoj temi misle i ostale zainteresirane skupine izvan područja njihovog grada.

U posljednje tri godine Sveta Nedelja je provela najveće porezno rasterećenje, uvela najbolje softvere za transparentnost čime je postala i najtransparentniji grad, dvije godine uzastopce je proglašena najboljim gradom za gospodarstvo te je prva u Hrvatskoj uvela fiksni i varijabilni dio plaće za gradsku upravu temeljem ocjena građana. Sveta Nedelja sada ide i korak dalje te prva u Hrvatskoj kroz savjetodavni e-referendum omogućuje građanima da se izravno uključe u odlučivanje o projektima bitnima za razvoj grada.

Digitalizirani Grad u sklopu novog Geografskog informacijskog sustava – GIS-a, ima dostupne sve informacije vezane za urbanističke i prostorne planove grada te detaljne informacije vezane uz komunalnu infrastrukturu, a kroz Registar javne nabave dostupan na web stranici Grada Svete Nedelje, omogućen je potpuni uvid u ugovore, narudžbenice i fakture, čak i one do 20 tisuća kuna koje nisu predmet javne nabave, a time niti predmet obvezne objave.

Svime ovime Sveta Nedelja postaje lider u Hrvatskoj po pametnom upravljanju. Osim što su uveli potpunu transparentnost financija i razvili javno ocjenjivanje gradskih djelatnika, a nakon ukidanja prireza i pet drugih lokalnih poreza, Grad Sveta Nedjelja očito ide i korak dalje sa savjetodavnim e-referendumom, a sve u cilju kako bi njihovi građani bili što zadovoljniji u okolini u kojoj žive.

Na to su spremni i građani, koji pristanu na snimanje u svojem domu sve kako bi pokazali da alat e-referenduma funkcionira u stvarnosti.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.