Dolazak turista usuglašen s epidemiolozima

22. svibnja 2020.
Komentari isključeni
318 Pregleda

Nacionalni stožer Civilne zaštite održao je u 14 sati konferenciju za medije koja je trajala gotovo puni sat. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević rekla da je od koronavirusa u Hrvatskoj oboljelo još šestero ljudi, pa je sada ukupan broj zaraženih 2243. Novooboljeli dolaze iz Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Splitsko-dalmatinske županije. Dva su muškarca, 1963. i 1977. godište preminula, prvi u KBC-u Split, a drugi u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Ukupan broj preminulih sada je 99. Od koronavirusa ozdravilo je 2011 ljudi, pa se na državnoj razini oporavljaju još samo 132 pacijenta. U samoizolaciji je 471 osoba. Recimo usput da na razini Zagrebačke županije te Samobora i Svete Nedelje nema promjena.

Potom je ministar turizma Gari Cappelli pred novinarima rekao da je njegovo ministarstvo usuglasilo sve detalje s epidemiolozima oko turističke sezone, da su turisti već počeli pristizati u Hrvatsku, naročito iz Slovenije te da se i hoteli pomalo otvaraju. Najavio je da će do 27. svibnja biti pripremljena web aplikacija putem koje će turisti unaprijed moći ispuniti obrazac s potrebnim osobnim podacima, kontaktima i podacima o mjestu svog boravka u Hrvatskoj kako bi se smanjile gužve na graničnim prijelazima. -Krajem ovog mjeseca dopustit će se i ulazak turistima iz drugih zemalja, Austrije, Slovačke, Češke i Mađarske, koje imaju slične epidemiološke situacije – rekao je još Cappelli, dodavši da će Njemačka i Poljska u lipnju omogućiti svojim građanima odlazak u inozemstvo.

Na pressici je govorila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je rekla da smo jedna od prvih država koaj je počela davati preporuke za sektor kulture. Najavila je 4. fazu popuštanja mjera, koja kreće nakon 27. svibnja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.