Bioraznolikost i važnost njezina očuvanja

21. svibnja 2020.
Komentari isključeni
408 Pregleda

Kao i drugi parkovi prirode i nacionalni parkovi, i Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, otvorio je svoje ulaze koji, doduše, nisu ni bili zatvoreni jer je to područje gdje vladaju suživot prirode i nastanjenih ljudi, kakvih je, nažalost, zbog opće depopulacije, sve manje. Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje ima 6 glavnih ulaza i još 77 manjih.

Nakon popuštanja epidemioloških mjera mnogima će dobro doći bijeg u prirodu, uz podsjetnik da, kao što se, uz odgovornost, vodi briga o zdravlju, brigu treba odgovorno voditi i o prirodnom okolišu, njegovim dobrima, ekosustavu, biološkim vrstama i njihovim staništima. Posebno odgovoran odnos trebao bi biti u zbrinjavanju otpada te čuvanju izvorne čistoće vode, tla i zraka.

Sutra će, u petak, biti i pravo vrijeme za to jer se 22. svibnja obilježava kao međunarodni dan bioraznolikosti, a brigu o tome vodi i stručna i čuvarska služba Javne ustanove Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, koja svima želi radosnu proljetnu dobrodošlicu. Možete ih tijekom vikenda posjetiti u Eko-centru Budinjak.

Više o značaju bioraznolikosti govorit ćemo također sutra, u 16 sati, kada ćemo u Razgovoru s povodom ugostiti stručnu voditeljicu u Javnoj ustanovi Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, biologinju Daliu Matijević.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.