Sjećanje na ostavštinu Ivana Perkovca ne blijede

20. svibnja 2020.
Komentari isključeni
245 Pregleda

Trideseti susreti na Perkovčevom grobu održani su danas na samoborskom groblju kod posljednjeg počivališta Ivana Perkovca. Značajni hrvatski publicist, novinar, zastupnik u Hrvatskom saboru i tajnik Matice hrvatske rođen je u zaprešičkom kraju u Harmici, a pokopan je u Samoboru i zato se njegova lika i djela rado sjećaju kako u zaprešičkom tako i samoborskom kraju.

Njegova bogata ostavština povod je za ove susrete koji su zbog trenutnih okolnosti danas održani uz mali broj sudionika i bez učenika. Povodom 195. godišnjice njegovog rođenja i 150. godišnjice smrti svijeće su upalili i vijence kod Perkovčeva groba položili ravnateljica Osnovne škole Ivana Perkovca Šenkovec , Vesna Javor, te predstavnici samoborskog i zaprešićkog Ogranka Matice hrvatske, Sandra Sinković i Mirko Ivanjek.

“Naša škola u Šenkovcu s ponosom nosi ime Ivana Perkovca od 1981. godine i zajedno s Ograncima Matice hrvatske iz Samobora i Zaprešića već 30. godina se susrećemo na njegovom grobu da odamo počast Perkovcu. Pred nama je 195. godišnja od rođenja i 150. godišnjica od njegove smrti. Inače su s nama naši učenici, ali u ovim izvanrednim okolnostima sastali smo se u manjem broju, ali da ne zaboravimo nikad Perkovca. Učenici nisu na današnjem susretu, ali to ne znači da se neće sjetiti Perkovca. Trenutno rade radijsku emisiju o Perkovcu, a koju ćemo objaviti na web stranicama škole” – rekla je ravnateljica Osnovne škole Ivana Perkovca Šenkovec , Vesna Javor.

Bogata ostavština Ivana Perkovca je povod za susrete na Perkovčevom grobu koji traju već 30 godina – ističe predsjednik zaprešičkog Ogranka Matice hrvatske, Mirko Ivanjek.
“Ispred Matice hrvatske mogu reći samo jedna detalj, a to je da je on kao tajnik Matice pokrenuo časopis Vijenac koji je nakon njega preuzeo Šenoa. On je rano umro, ali iza sebe je ostavio toliko toga. Da ništa drugo nije pokrenuo osim Vijenca on bi bio velikan, no njega resi i njegovo istinoljublje, rodoljublje, zauzimao se za svoju zemlju, a kad je vidio da u politici nema kruha okrenuo se kulturi i novinarstvu i tu je ostavio neizbrisiv trag. To su sve razlozi zašto ga se sjećamo nakon toliko godina” – rekao je Mirko Ivanjek parafrazirajući Zrinskog koji je rekao „Navik on živi ki zgine pošteno“.

“Po svemu tome i Samobor štuje Perkovca” – kaže zamjenica predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, Sandra Sinković. Ističe kako je Samobor ponosan što je Perkovac pokopan u Samoboru i što je po njemu nazvana najveća ulica u Samoboru- Žao nam je što smo se morali sastati bez učenika i prohodnog programa, ali nismo htjeli prekinuti dugogodišnju tradiciju ovih susreta koji čuvaju sjećanje na Ivana Perkovca.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.