Za samoborsku patronažu 5 novih vozila

14. svibnja 2020.
Komentari isključeni
803 Pregleda

Od 11 danas izloženih automobila na parkiralištu samoborskog Doma zdravlja, pet će ih ostati u Samoboru i služit će našoj patronažnoj službi. Vozila marke Mitsubishi tip 1.0, ukupne nabavne vrijednosti od 856 tisuća kuna, ravnatelju Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslavu Bergmanu danas je predao župan Stjepan Kožić.

-U protekle 3 godine nabavili smo 44 vozila u ukupnoj vrijednosti većoj od 3 milijuna kuna što pokazuje da Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u zdravstvo – rekao je župan Kožić i dodao da nam je u Hrvatskoj, pa tako i u Zagrebačkoj županiji, populacija sve starija i zato rad patronažne službe ima sve veću važnost.

-U županijskom domu zdravlja, u kojemu rade 61 patronažna sestra, 15 kućnih njega i 3 palijativna tima, neophodan je kvalitetan vozni park – naglasio je ravnatelj Bergman. Dodao je da je to posebno izraženo u Samoboru gdje je patronažna služba preuzela i sve kućne njege kojima su se bavili privatni koncesionari, ali su od njih odustali zbog neisplativosti posla – objasnio je Bergman dodavši da je to veliki izazov za Dom zdravlja koji nije profitabilna ustanova jer se na kućnoj njezi ne zarađuje već mjesečno gubi oko 3 tisuće kuna po jednom timu.

Župan Stjepan Kožić je govorio i o energetskoj obnovi zgrada domova zdravlja po županiji, pa je istaknuo da je i za samoborski dom zdravlja gotova projektna dokumentacija te rekao da se čeka natječaj kojim bi se za tu namjenu osigurala europska sredstva. No, kako stvari sada stoje, do toga ove godine najvjerojatnije neće doći jer je država odlučila euro potpore namijeniti energetskoj obnovi obiteljskih kuća i stambenih zgrada.

Ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman razjasnio je da je objekt Doma zdravlja Samobor arhitektonski zaštićen i da bi u obzir jedino mogla doći nova gradnja neposredno do postojeće zgrade. -O tome se – rekao je Bergman – moraju dogovoriti Zagrebačka županija i Grad Samobor. -To bi bilo jako dobro jer moramo imati na umu da od svih županija u Hrvatskoj jedino Zagrebačka nema svoju opću bolnicu – nastavio je ravnatelj Bergman i zaključio: Moramo zato hitno nastaviti razvijati izvanbolničku konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, a u postojećem prostoru poput ovog u samoborskoj ispostavi Samoboru to više nije moguće.

Predaji ključeva automobila bili su nazočni i resorna županijska pročelnica Ksenija Čuljak i resorni gradski pročelnik Juro Horvat. Horvat je izrazio nadu da će i u dolazećem vremenu biti još investicija poput ove, ali i da će doći do preuređenja i dogradnje samoborskog doma zdravlja i nabave novih medicinskih uređaja za specijalističke ordinacije koje ovdje djeluju.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.