Najnovije
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

Ptice povezuju naš svijet

13. svibnja 2020.
Komentari isključeni
136 Pregleda

I dok je ljudima sputano kretanje zbog pandemije novog koronavirusa, ptice selice prelijeću kontinente kako bi se vratile u svoja gnijezda.

Zbog toga je ovogodišnja tema Svjetskog dana ptica selica “Ptice povezuju naš svijet”. Svjetski je dan ptica selica druge subote u svibnju, no edukativni se sadržaji o pticama selicama diljem svijeta organiziraju do sredine ovog mjeseca.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba edukatori zanimljive priče o svjetskim putnicima među pticama pripremaju za četvrtak i petak, 14. i 15. svibnja. Epidemiološke mjere su u to uključene.

Ispred volijere za afričke ptice selice od 12 do 15 sati bit će postavljen edukativni kutak, a uzbudljivi će ptičji putopisi počinjati svakih 15 minuta. Govorit će se o razlozima seoba, orijentaciji ptica te njihovim rekordima u međukontinentalnim preletima. Edukatori će posjetiteljima objasniti i kako ptice lete, čemu im služi perje te kako se razmnožavaju.

Poseban osvrt dat će na važnost zaštite ptica selica. Naime, ugrožava ih puno toga – od klimatskih promjena preko gubitka staništa i dalekovoda do krivolova i trovanja.

Neke od ptica selica koje posjetitelji u Vrtu mogu upoznati, su kudravi nesit (dalmatinski pelikan), žutokljuni labud, blistavi ibis, gak te tri rode – plavolica, bijela i crna roda.

U Hrvatskoj je iznimno važno očuvati prirodna staništa ptica selica. One žive u skladnom suživotu s ljudima – u okućnicama i parkovima, gradovima i selima, u šumama i na planinama, uz rijeke i mora… Ptice selice povezuju raznovrsna staništa i mjesta diljem planeta Zemlje. Bez njih, prirodni bi ciklus bili narušen, a čovječanstvo ostalo uskraćeno za njihov pjev, ljepotu i društvo.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.